Инвестиционният гуру Уорън Бъфет се насочи към нова пазарна ниша - бизнесът с камиони. Милиардерът купи 38.6% от най-голямата верига спирки за камиони в САЩ - Pilot Flying J, а през следващите 6 години смята да стане най-големият акционер, увеличавайки собствеността си в дружеството до 80%.

Компанията е най-големият оператор на пътни центрове в Северна Америка с повече от 27 000 служители, 750 обекта в САЩ и Канада и над 20 милиарда долара годишни приходи. По данни на Forbes Pilot Flying J е 15-ата най-голяма частна компания в САЩ.

"Pilot Flying J се основава на дългогодишната традиция за отлични постижения и ненадминат ангажимент да обслужва шофьорите в Северна Америка. Тя е лидер в индустрията и ключов фактор за икономиката на нацията. Компанията има интелигентна стратегия за растеж и ние очакваме с нетърпение партньорство, което да подкрепя индустрията за камиони през следващите години", каза Бъфет.

Снимка 315945

Източник: Pilot Flying J

Освен зареждането с гориво, пътните центрове на компанията осигуряват на клиентите си възможности за почивка и освежаване, многобройни паркоместа, както и прясна храна.

Те са особено подходящи за пътуващите на дълги разстояния - независимо дали шофьори на камиони или обикновени пътници. Някои от центровете са оборудвани с перални и душове.

Компанията от Ноксвил, Тенеси много държи на чистотата, особено в санитарните помещения.

Снимка 315946

Източник: Pilot Flying J

Pilot Flying J е основана от Джим Хаслам и неговото семейство, които я управляват и до момента. Фамилията държи мажоритарен дял в компанията през последните 59 години.

Дори след окончателното й придобиване от Бъфет, семейството ще запази 20% дял, а милиардерът и син на основателя й - Джими Хаслам ще продължи да управлява компанията.

Can you say postcard perfect? Thanks to @edgarm91 for sharing this #sunset shot of our Patterson, CA location.

A post shared by Pilot Flying J (@pilotflyingj) on

"Предвид безупречната репутация на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет и нашата споделена визия и ценности, решихме, че това е идеална възможност. Като семеен бизнес, който се е развил и просперирал през последните 6 десетилетия, ние знаем, че всеки потенциален партньор ще трябва да сподели нашия ангажимент и да има доказан опит като дългосрочен инвеститор", каза Хаслам в публично изявление.