Шведската частна инвестиционна компания EQT привлече вниманието след сделка за придобиване на една от най-големите компании за частен капитал в Азия. Акциите на EQT скочиха с близо 12% след новината за сделката на стойност 7,5 милиарда долара за придобиване на Baring Private Equity Asia - компания ръководена хонконгския милиардер Жан Салата.

Увеличението на цената на акциите направи милиардери на партньорите на EQT Ленарт Блечер и Пер Франзен, както и главния изпълнителен директор Кристиан Синдинг, Богатството на всеки един от тях е на стойност около 1,1 милиарда долара, според изчисленията на Forbes.

Милиардери, но само за минути: Предприемачи, които забогатяха през 2021-а, но не за дълго

Милиардери, но само за минути: Предприемачи, които забогатяха през 2021-а, но не за дълго

Някои от тях останаха в редиците на богаташите само няколко месеца, няколко дни или дори няколко минути

В компанията вече има четирима други милиардери, партньори на компанията, но след новината за сделката броят им вече е седем - почти толкова, колкото са милиардерите в Google или Facebook

Baring Private Equity Asia управлява 19,5 милиарда долара активи. Компанията ще бъде продадена за 1,7 милиарда долара в брой и 191 милиона нови акции на EQT. Очаква се сделката да бъде завършена през четвъртото тримесечие на 2022 г.

ЕQT е основана през 1994 г. и оттогава тя се разраства в най-голямата частна инвестиционна компания в Швеция, с приблизително 73,4 милиарда евро управление на активи. EQT инвестира предимно в частен капитал, но също така е влога в рисков капитал, недвижими имоти и инфраструктура.

CATL вече "произвежда" милиардери по-бързо от Google и Facebook

Новият лидер при батериите за електромобили вече "произвежда" милиардери по-бързо от Google и Facebook

За голяма част от възхода си на пазара на батерии CATL трябва да благодари на Tesla

EQT се присъединява към Google, Facebook, китайската компания за батерии Contemporary Amperex Technology (известна като CATL) и китайския производител на хранителни подправки Foshan Haitian Flavoring & Food като част от малкото компании, които са "произвели" толкова много милиардери в рамките на компанията.

Google и Facebook имат осем милиардери сред основателите, ръководителите и инвеститорите. CATL и Foshan имат по 9 милиардери според проучване на Forbes. Акциите на EQT са се увеличили доста през последните пет години.