Vodafone Group планира да създаде нова компания, към която да прехвърли своите телефонни кули. Мобилният оператор също така обмисля да пусне миноритарни дялове от новата компания на борсата, за да намали дълга си, пише Bloomberg.

Акциите на Vodafone нараснаха с 8.5%, след като от фирмата обявиха, че планират да разделят най-голямата мрежа от кули в Европа до 2020 година. Бизнес планът предвижда новата компания да управлява 61 700 антени в 10 държави, съобщиха от Vodafone в съобщение, заедно финансовите резултати на гиганта за второто тримесечие на годината. Резултатите от отчетите надминават очакванията.

Този ход беше очакван. След като миналата година изпълнителен директор на компанията стана Ник Рийд, той заяви, че планира да увеличи доходите, възползвайки се от инфраструктурата на Vodafone, така че да намали дълговете и да помогне на оператора да финансира пускането на 5G мрежа.

Vodafone стартира 5G услуги в Германия, като изпревари местния оператор Deutsche Telekom

Vodafone стартира 5G услуги в Германия, като изпревари местния оператор Deutsche Telekom

Британската компания предлага по-ниски цени

Оттогава Рийд говори за отделянето на кулите в нов бизнес и за преразглеждането на някои вече съществуващи сделки като тези с Telefonica O2 във Великобритания и INWIT в Италия.

От фирмата съобщиха и че през последните месеци са получили няколко оферти за активи на бъдещата компания.

"Движим се много бързо напред. Това е едно от нещата, които приоритизирах, когато взех поста". Каза Рийд пред журналисти.

По принцип телекомуникационната инфраструктура, която е отделена от телефонните оператори, се оценява по-високо, защото има стабилни потоци от доходи, които са изолирани от основния потребител на съоръженията. Примери за това са American Tower Corp., China Tower Corp. и други.

Брюксел одобри мегасделката на Vodafone за $22 милиарда

Брюксел одобри мегасделката на Vodafone за $22 милиарда

Вторият най-голям мобилен оператор в света купува част от бизнеса на Liberty Global