Брюксел даде "зелена светлина" за мегасделката на Vodafone. Британската компания ще придобие срещу $22 милиарда част от бизнеса на Liberty Global, като така ще се превърне най-големият доставчик в Европа на мобилни, ТВ и фиксирани услуги, пише Reuters.

С придобиването Vodafone иска да се превърне в доставчик на супербърз интернет и платена телевизия, вместо само на мобилни услуги, както досега. Целта е увеличаване на приходите от един потребител и ръст на тяхната лоялност. Към момента Vodafone е вторият най-голял мобилен оператор в света.

След като Брюксел одобри сделката, акциите на компанията се покачиха с 1 процент.

В рамките на сделката британската компания изкупува част от дейността на конкурентната Liberty Global в четири европейски държави - Германия, Унгария, Румъния и Чехия.

Сделката следва последната тенденция в дейността на телекомуникационните оператори по света, които придобиват кабелни оператори - или обратното, за да започнат да предлагат четворния пакет услуги.

Vodafone вече има присъствие в четирите европейски страни, в които придобива активи на Liberty Global. Мобилният оператор ще поеме контрол главно над активите за разпространени на кабелна телевизия и стационарна интернет връзка.

Vodafone стартира 5G услуги в Германия, като изпревари местния оператор Deutsche Telekom

Vodafone стартира 5G услуги в Германия, като изпревари местния оператор Deutsche Telekom

Британската компания предлага по-ниски цени