Британският телекомуникационен конгломерат стартира 5G в Германия, като остави в сянка местната компания за телекомуникационни услуги Deutsche Telekom, предлагайки по-изгодни оферти и възможност за достигане до повече градове.

Vodafone, която стартира ограничени 5G услуги на британския пазар, ще инсталира 5G антени в 20 германски града града и такива, в които Deutsche Telekom по план е трябвало да започне дейности за осигуряване не 5G покритие от следващата година, пише Reuters.

Компанията, базирана във Великобритания ще предлага оферти за смартелeфони с 5G покритие за 14,99 евро или 16,80 долара на своите потребители за месец през първата година.

Неограниченият план с 5G покритие ще струва 80 евро, което е по-малко от предложената цена от 85 евро за същата услуга от местния оператор.

"Ние демонстрираме технологията 5G. С нас това не е просто технология, достъпна само за потребителите с високи доходи", е заявил ръководителят на Vodafone за Германия Ханес Аметсрейтър.

Мрежите, работещи на 5G, предлагат много по-висока скорост на изтегляне от съществуващите 4G услуги, докато латентността или времето за реакция е намалена до милисекунди.

От Vodafone са заявили, че 5G услугите ще са достъпни за потребителите по-скоро от тези на Deutsche Telekom, като потребителите ще могат да променят абонаментните си планове още от сряда.

Британският телекомуникационен оператор ще предлага и телефони, способни да работят с 5G - Huawei Mate 20 X и Samsung Galaxy S 10 .

Vodafone и някои германски телекомуникационни компании продължават да разчитат на Huawei в процеса на внедряване на 5G, въпреки наложените санкции върху китайския производител от САЩ.

По план 5G мрежата на Vodafone трябва да обхване 25 града, 25 общини и 10 индустриални парка до края на годината. Очаква се компанията да достигне до 10 милиона потребители до края на 2020 година и 20 милиона до края на 2021 година.

Vodafone за първи път свърза своите смартфони с 5G мрежа

Vodafone за първи път свърза своите смартфони с 5G мрежа

За Европа това е крачка напред при преминаването към 5G