Германският концерн Volkswagen изучава възможността да продаде притежавания от него производител на италианската марка мотоциклети Ducati. Целта е преструктуриране и преоценка на активите след т.нар. "дизелгейт", който струва доста скъпо на компанията.

В случай, че не се намери купувач за Ducati, за продажба могат да бъдат предоставени акциите на италианската компания, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници, запознати с плановете на VW.

По данни на агенцията, анализ и оценка на вариантите за възстановяването на капитализацията и другите важни показатели VW е възложил на инвестиционно-консултантската компания Evercore Partners. Сред предложените решения влиза и продажбата на Ducati.

Отчитайки печалбата на италианския производител преди данъци амортизации и лихви в размер на €100 милиона, то стойността на Ducati може да достигне 1,5 милиарда евро, смятат експертите. А това се съпоставимо с капитализацията на Ferrari.

Ducati бяха купени от влизащата в групата VW компания Audi преди пет години - през 2012 г., за €860 милиона. Към търсене на евентуални инвеститори концернът ще пристъпи след консултиране на техните предложения с прекия собственик - Audi. Подчертава се, че окончателно решение за продажбата на Ducati още не взето.

От Evercore Partners са отказали коментар по темата, посочва Reuters. Във Volkswagen отговора на въпроса прехвърлиха към Audi, които от своя страна също отказаха коментар, отбелязва агенцията.