Втората по големина компания за недвижими имоти в Китай ще купи проекти на обща стойност 20,4 милиарда юана или 3,2 милиарда долара от хонконгския милиардер Ченг Ю Тунг. Сред притежанията на богаташа е хотел от веригата Sheraton в Сан Диего, както и корпорацията News World group.

Evergrande Real Estate Group ще получи имоти в Гуейян и Чънду на стойност 7,3 милиарда юана. От компанията потвърждават, че ще купят още пет обекта за 13,1 милиарда юана от Chow Tai Fook Enterprises, която също се управлява от семейство Ченг, пише Bloomberg.

Бизнесът между Ченг Ю Тунг и шефа на Evergrande Хуй Ка Ян, които са двама от най-богатите хора съответно в Хонконг и в Китай, започна още в края на 2008 г. Тогава инвестиционна компания на Ченг закупи пакет от акции в Evergrande на стойност 506 милиона долара.

Според класация Forbes Ченг Ю Тунг през 2014 г. е бил вторият най-заможен бизнесмен в имотния сектор в глобален мащаб. Тогава неговото богатство се е изчислявало на 16, 2 милиарда долара. През 2015 г. обаче той е изгубил част от състоянието си, като сега сметката му се изчислява на 10,7 милиарда долара.