Японски производител на микрочипове Renesas Electronics Corp. постигна споразумение за закупуване на British Dialog Semiconductor Plc, чийто клиент е Apple Inc. Сумата на сделката е 4,9 милиарда евро (5,9 милиарда долара).

Според съвместно прессъобщение на двете компании Renesas ще изкупи акциите на Dialog по 67,5 евро на акция, което е с 20% по-високо от цената им при приключване на търговията на 5 февруари.

Renesas планира да финансира сделката с банкови заеми в размер на 735,4 милиарда йени (7 милиарда долара). Японската компания също възнамерява да емитира и допълнителен брой акции. Renesas може частично или изцяло да финансира закупуването на Dialog от средства, събрани от продажбата на нови акции, в зависимост от размера и времето на допълнителната емисия.

Споразумението беше одобрено от съветите на директорите на двете компании. Очаква се сделката да приключи до края на 2021 година.

Dialog е договарял продажбата си преди това с други потенциални купувачи, включително STMicroelectronics NV, отбелязва Bloomberg.

Обемът на сделките, включващи производители на полупроводници, се е удвоил повече от два пъти миналата година до 144 милиарда долара, според данни на Bloomberg. Например, Nvidia Corp. през септември се съгласи да купи британския разработчик на чипове Arm Ltd., собственост на SoftBank Group, за 40 милиарда долара.

Сделките привличат повишено внимание от регулаторите във Великобритания, което засилва защитата на стратегическите индустрии, включително производството на полупроводници. Органът за защита на конкуренцията и пазарите в Обединеното кралство разглежда придобиването на Arm.

Британското правителство също така планира да въведе нови правила, които ще позволят на властите да преразгледат вече завършени сливания и придобивания в случай на безпокойство.

Renesas е един от най-големите доставчици на полупроводници за автомобилната индустрия. Компанията има офиси във Великобритания и Германия. През 2019 г. Renesas завърши закупуването на American Integrated Device Technology Inc. за повече от 6 милиарда долара, припомня finmarket.ru.

Dialog и Renesas работят заедно повече от 10 години. Базираната във Великобритания компания обяви през август, че ще работи с Renesas за разработване на компютърни платформи за автомобили.

Недостигът на чипове в света принуждава много производители на автомобили да преустановят производството. Междувременно Apple се бори да достави чипове за управление на захранването за iPhone и други устройства. Renesas също е доставчик на ИТ гиганта.

Днес акциите на Dialog нараснаха с 6,8%, а на Renesas поевтиняха в Токио с 3,6%.