Пандемията Covid-19 трайно променя ресторантьорството. Светът е на път изцяло да промени пейзажа на предлагането на храни. Стотици ресторантьори са подали заявления за фалит през последните три месеца според консултантската фирма Aaron Allen & Associates и ситуацията е в състояние да се влоши, предава Bloomberg.

Дори преди световната пандемия да предизвика драматична и безпрецедентна промяна в поведението на потребителите, ресторантьорството страдаше от нарастващ дълг и твърде голяма конкуренция. Сега ситуацията се влошава още повече.

"Според оценките ни до около 10% от всички ресторанти в световен мащаб ще изчезнат, като 20% или повече също ще преминат през процес на преструктуриране", заяви основателят Aaron Allen. "Според нас това е консервативният вариант"

По думите му има около 22 милиона ресторанта по целия свят, така че прогнозата предполага, че 2,2 милиона от тях ще се затворят. В САЩ индустрията наема 15,6 милиона работници, според Националната асоциация на ресторантьорите.

OpenTable, който проследява дейността на ресторантите, базирайки се на резервации, изчислява, че ситуацията с фалитите може да бъде още по-лоша. 

Ресторантите се опитват да намерят нови начини за оцеляване, правейки отстъпки. Мнозина са намалили персонала и са прекроили менюто си, за да намалят разходите.

На този фон разходите им се увеличават за купуване на маски на служителите, дезинфектанти и термометри.

25% от ресторантите в Гърция няма да отворят изобщо

25% от ресторантите в Гърция няма да отворят изобщо

Междувременно безработицата в страната през март достига 14,4%, най-ниското ниво от 2010 г. Но заради пандемията ще тръгне нагоре отново

В САЩ например, нивото на работа на ресторантите варира в зависимост от местните тенденции и овладяването на вируса. Чикаго в момента е в трета фаза от процесът на възобновяването на бизнеса в пет стъпки, която включва откриване на кафенета и ресторанти на открито.

Северна Каролина от 22 май позволява на ресторантите да работят с 50% от капацитета за сядане. Но скокът в броя на около държавата през юни принуждава институциите да преосмислят своите планове за отваряне.