Между 30 и 35% от ресторантите и кафенетата в Гърция остават затворени, въпреки че мерките срещу пандемията бяха премахнати. По-голямата част от тях (около 25% от целия сектор) може и повече да не отворят изобщо, пише гръцкият вестник Kathimerini.

Ресторантите, таверните и другите бизнеси в сектора, които вече отвориха, отчитат нисък оборот и заради лошото време, и заради нежеланието на потребителите да вечерят навън. Според изчисления на националната асоциация над 70% от бизнеса в сектора ще отчете загуба през 2020 г.

Междувременно безработицата в страната през март достига 14,4%, при 15,9% през предходния ден, според националната статистика. Това е най-ниското ниво от 2010 г. насам. Най-високият дял безработни бе отчетен през септември 2013 - 27,8%. Оттогава той намалява, но остава най-високият в еврозоната. Мерките срещу вируса ще увеличат безработните през април и май, смятат експерти. Според прогнози на ЕК през тази година безработицата в страната ще достигне 19,9%, а икономиката ще се свие с 9,7%.