Бирената индустрия у нас осигурява заетост за близо 25 000 души. От тях 2100 са директно заетите в пивоварната промишленост, още толкова са заетите по веригата на производство на земеделските суровини. По данни на НОИ към септември 2023 г. средният осигурителен доход в пивоварната промишленост е 2210 лв., като по този показател отново е в първите десет бранша с най-високи заплати. 

По данни на Агенция "Митници" към 31 декември миналата година у нас са регистрирани 40 пивоварни предприятия. От тях големите компании са три, малките и средни пивоварни са 6, а останалите 31 са микропредприятия.

Снимка 633304

Източник: iStock

Инвестициите в сектора

57 милиона лева капиталови инвестиции в икономически дейности за 2023 г. отчетоха от Съюза на пивоварите в България на годишното си общо събрание. От тях над 20 милиона са в дълготрайни материални активи за зелени иновации като фотоволтаични мощности, доизграждане на биоанаеробни инсталации, закупуване на хибридни автомобили, обновяване на машини, хладилни витрини, наливни инсталции и други апарати с оптимален енергиен клас.

Колко бира пие българинът?

За отчетения годишен период се наблюдава 3% спад в продажбите на бира в сравнение с 2022 г. През 2023-та са продадени общо 507 милиона литра пиво. Това означава, че средно в страната ежедневно се купуват по 1 390 000 литра от пенливата напитка. 

Кои са страните, в които се пие най-много бира? България е в топ 20

Кои са страните, в които се пие най-много бира? България е в топ 20

Девет от първите 10 потребители на бира на глава от населението са европейски страни.