За разлика повечето от ключовите си търговски партньори от Западна Европа ЦИЕ се възстановява по-бързо след последиците от пандемията. Докато регионът на ЦИЕ регистрира по-лека рецесия през 2020 г. със среден растеж на БВП, достигащ -3,7% в сравнение с -5,5% в Западна Европа, възстановяването на ЦИЕ през 2021 г. също беше по-впечатляващо, достигайки 5,7% в сравнение с 4,7% в Западна Европа. Това се казва в докладът на Coface, където се класират топ 500 компании за 2021 година от региона.

2021 година донесе благоприятна среда и за най-големите бизнеси в Централна и Източна Европа. Въпреки че все още е изправена пред предизвикателствата на пандемията от Covid-19, икономическата активност се възстанови от спада през 2020 г. В резултат на това, 500-те най-големи бизнеса в региона отбелязаха рязко нарастващи приходи и по-високи печалби.

България на 6-то място с 25 компании в класацията по страни, следвана от Литва (22 компании, Словения с 15 компании в класацията, Сърбия (13), Хърватия с 11, Латвия с 6 и Естония с 5. По-малко от 20% от общия оборот от Топ 500 на ЦИЕ идва от тези държави.

Място номер 1 както в класацията на компанията се заема от Полша (153 компании) от години наред. В страната са най-големите предприятия в региона (среден оборот от 2 милиарда евро) с общ оборот, нарастващ с 26% през 2021 г. спрямо предходната година. Полша е най-голямата страна в региона с най-голям брой жители, което е потенциална потребителска база за компаниите. Полските компании са активни както на вътрешния, така и на външния пазар. На второ място е Чехия (92 компании), на трето Унгария (64), Румъния (59), Словакия (35).

"ЦИЕ е по-малко зависима от услугите, включително ресторантите и сектора на хотелиерството, които бяха силно засегнати по време на пандемията, поради блокиране, ограничения за пътуване и малък брой клиенти доверие, което нанесе огромен удар върху различни западноевропейски икономики", казва Гжегож Шилевич, регионален икономист на Coface Централна и Източна Европа.

Компаниите

Полската PKN Orlen остава непобедима на челното място, укрепвайки позицията си с оборот, който скочи с 52%, докато през предходната година беше намалял с 23%. Чешката Skoda Auto е на второ място, мултинационалната нефтена и газова компания MOL Унгария е на трето, а полската държавна PGNiG заема четвърта позиция. Топ пет се затваря от търговецът на дребно Jeronimo Полша. Следват ги полската енергийна компания PGE (7-ма) и Volkswagen Словакия (8-ма) бяха вече на върха в предишни класации. Повечето от тях регистрират по-висок оборот. Производителите на автомобили като Skoda Auto и Volkswagen Словакия регистрират само леко увеличение на приходите с 0,4% и 2,3% поради прекъсвания на веригата за доставки.

Български представители

Сред българските компании в топ 500 са Български енергиен холдинг (БЕХ) - 15-о място Аурубис България - 45-о място, Национална електрическа компания - 97-о място, "Еврохолд България" - 112-о място, "Лукойл България" - 142-о място, "Астра Биоплант" - 143-о място, АЕЦ "Козлодуй" - 167-о място, "Адванс Пропъртис" - 197-о място, "Булгаргаз" - 221-о място, "Сакса" - 232-о място, "БиЕй Глас България" - 233-о място, "Кауфланд България" - 253-о място, "Софарма" - 304-о място, "Лидл България" - 316-о място, "Олива" - 351-о място, "А1 България" - 449-о място.

Три ключови сектора (автомобилостроене и транспорт , добив и преработка на нефт и газ, неспециализирана търговия), представени от най-големите компании в региона, продължават да формират 53% от общите приходи, показва още докладът.

Секторът на полезни изкопаеми, химикалите, петрол, пластмаса и фармацевтичните продукти отново е най-големият в класацията ЦИЕ ТОП 500. Секторът се радва на един от най-високите скокове на нетната печалба (+331,5%). През 2021 г. цените на петрола скочиха с 52%, като се възползваха от възстановяващите се индустрии и икономики. Това създаде възможности за генериране на печалби от маржове на рафиниране, особено като се има предвид нарастващото търсене след блокиране и съживяването на световната търговия.

Всички сектори регистрират ръст на оборота, поради ускоряване. Това повлия върху финансовите показатели на компаниите, поради началния етап на пандемията и свързаните с нея локдауни.

Секторът на текстил и облекло претърпя спад в търсенето, както и промяна в потребителските предпочитания през пандемичната 2020 г., но през следващата година отбеляза най-висок ръст на оборота от 60,3%.

Най-слабо увеличение на оборота пък е отбелязано в строителството (+9,5%) и автомобилостроенето и транспорта (+9,6%), които все още показват солидни темпове на растеж. Повечето сектори успяха да генерират по-високи нетни печалби, като най-големият печеливш беше металите (+ 437%).

Най-добре оценената индустрия в ЦИЕ ТОП 500 е малка: дървообработването и мебелите имат само петима представители в класацията, но отбелязват ръст на оборота от 27,9% и повече от двойно увеличение на нетната печалба.

Въпреки, че автомобилостроенето и транспортът остават на върха, секторът се развива сравнително слабо в сравнение с други. Индустрията остава доминираща в четири държави: Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

Интересен е и секторът неспециализираната търговия. Оборотът в най-големите бизнеси от тази индустрия се повиши с +19,3%, докато компаниите също успяха да отбележат по-високи нетни печалби (+22,8%).