Търговската война между САЩ и Китай може да засегне други сравнително малки икономики много по-сериозно, отколкото двете спорещи страни, предупреждават експерти.

Петък ще е денят на истината за това как ще се развият отношенията между Вашингтон и Пекин. Това е крайният срок, поставен от Белия дом, за обявяване на новите мита на Щатите срещу китайския внос. Властите в азиатската държава от своя страна също обявиха, че са готови да отговорят на новите тарифи.

Според икономистите на Pictet Asset Management, цитирани от Reuters, други 10 страни ще бъдат най-засегнати, ако тези заплахи се превърнат в реалност. Експертите смятат, че те ще пострадат най-много от нарушената глобална търговия.

По техните думи негативният ефект за страните ще бъде в различна степен в зависимост от това доколко всяка от тях е час от световните вериги за доставки.

Икономистите смятат, че сред 10-те най-засегнати страни ще бъдат и три от Източна Европа. Това са Чехия, Унгария и Словакия, като рискът за последната е най-осезаем.

Конкретно за Чехия може да се каже, че тя е основен търговски партньор на Германия и Европейския съюз (ЕС), но фокусът на икономиката й върху високотехнологичните продукти я прави зависима от глобалната търговия.

За Унгария от Pictet Asset Management посочват, че е експортно ориентирана икономика, която в голяма степен зависи от чуждестранната търговия. Ключовите индустрии за страната са автомобилите, ИТ продуктите и услугите, електрониката и химическата индустрия.

"Словакия има силен сектор на услугите, както и тежка промишленост плюс селско стопанство. Външната търговия на страната расте бързо от година на година и заради това търговската война може да има силно въздействие върху нея", посочват икономистите.

Според тях Словакия е на трето място сред топ 10 по отношение на рисковете за икономиката й. Преди нея са само Тайван и Люксембург. Последната е поставена на първо място, заради силния й банков сектор, информационни услуги, както и заради износа й на стомана и други ключови суровини.

Сред десетте най-застрашени държави са още Ирландия, Исландия, Малайзия, Сингапур и Южна Корея.