Преди осем месеца САЩ и Китай се договориха за износ на американски стоки на стойност почти 180 млрд. долара. От тогава досега обаче отношенията между двете страни се обтегнаха значително, а администрацията на президента Доналд Тръмп наложи нови санкции срещу китайски технологични компании.

Днес вече е ясно, че износът на американска продукция е значително под стойностите, на които трябва да бъде, сочат последните данни на Peterson Institute for International Economics, който от своя страна използва информация за вноса в Китай от местните митници и за износа на САЩ от бюрото по преброяването, цитирани от Zero Hedge, въпреки че Тръмп настоява, че договореността с Поднебесната империя е "исторически" успех за страната.

Над 3500 компании са завели дела срещу митата на САЩ срещу Китай

Над 3500 компании са завели дела срещу митата на САЩ срещу Китай

Щетите, нанесени от политиката, са на стойност милиарди долари

Всъщност експортът към нея възлиза на под 50% от предварително планирания, като до момента е изнесена американска продукция в размер на 56 млрд. долара вместо очакваните малко над 115 млрд. долара. "Това означава, че е постигната около 48% от целта, заложена към края на август. Що се отнася за таргета за цялата година, Китай е поръчала под една трета от общо договорените 172,7 млрд. долара", посочват от Zero Hedge.

Доставките на земеделска продукция от САЩ за Китай към края на август възлизат на 11 млрд. долара при цел от 24 млрд. долара за същия период. В зависимост дали се ползват американските или китайските данни, реализацията на продукцията е 43 или 45% от планираното.

Китай забрани вноса на свинско от най-големия производител в ЕС. И залага на САЩ

Китай забрани вноса на свинско от най-големия производител в ЕС. И залага на САЩ

Огнището на африканска чума по свинете в Германия е причината за спрените доставки за Китай

Малко по-добре се представя износът на произведена продукция, който е бил на стойност 45,1 млрд. долара при цел от 73,9 млрд. долара до края на август, което прави 60% от договорените стойности.

Но най-силно засегната е търговията на енергийни продукти, от които са изнесени едва 3,5 млрд. долара при цел от 17 млрд. долара, което прави между 21 и 27% от плана, в зависимост чии данни се гледат.