През миналата седмица стана ясно, че производителят на електромобили Tesla е завела дело в Съда за международна търговия на САЩ, тъй като дейността ѝ е била ощетена от наложените мита от администрацията на Тръмп срещу Китай на стойност 300 млрд. долара. Сега обаче става ясно, че общо над 3500 компании също съдят властите.

Бизнесите, сред които са Ford, Volvo, Ralph Loren, Sysco, производителят на китари Gibson, Home Depot, Target, Walgreen и др., съдят търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и агенцията за граничен и митнически контрол, като според тях увеличаването на митата е било незаконно. Освен това те изтъкват, че властите не са спазили административните процедури.

Защо митата съсипват икономиката и ни правят по-бедни?

Защо митата съсипват икономиката и ни правят по-бедни?

Те не трябва да се въвеждат като бариера пред търговията между страните

"Неконтролируемата и неограничена търговска война нанесе щети за милиарди долари при вноса на стоки от Народна република Китай в САЩ", се посочва в обвинението, насочено конкретно срещу две категории мита - Списък 3 и Списък 4А. Първият включва налог от 25% върху стоки на стойност 200 млрд. долара, а вторият - 7,5% на стоки за 120 млрд. долара.

В едно от делата се посочва, че управляващите нямат право да налагат мита върху китайски внос на стоки, които не са свързани с неправомерните политики на интелектуална собственост в Китай.

Заради митата: Tesla заведе дело срещу САЩ

Заради митата: Tesla заведе дело срещу САЩ

В Европа пък самата компания ще дава обяснения за екологичното си въздействие

Обхватът на стоките, покривани от митата, е огромен - от бамбуковите постелки, внасяни от Home Depot, до продукти за първа необходимост и офисни консумативи, търгувани от Walgreen. Разбира се, автомобилните производители също са засегнати сериозно, тъй като голяма част от компонентите в колите се произвеждат в Китай.

От администрацията не са излезли с изявление, но още на 15 септември Световната търговска организация също изтъкна, че САЩ нарушават глобалните правила за стокообмен чрез имплементирането на митата.