Tesla е завела дело срещу администрацията на Доналд Тръмп заради митата, които компанията е платила в САЩ за вноса на собствените си компоненти, предаде Bloomberg. Делото ще се гледа в Съда за международна търговия, намиращ се в Ню Йорк, а целта на производителя на електромобили е митата да бъдат обявени за незаконни, респективно да бъдат елиминирани.

До този ход се стигна, след като през миналата година търговският представител на страната Робърт Лайтхайзър отказа на компанията да бъде изключена от платците на митата върху електронно компоненти и дисплеи, произведени в Китай. Налогът върху тях е в размер на 25% от стойността им, а данъкът засяга пряко дейността на бизнеса на Илън Мъск, тъй като компютърните компоненти и таблата на Tesla.

Tesla показа нов модел и обеща електромобил за $25 000, но за след три години

Tesla показа нов модел и обеща електромобил за $25 000, но за след три години

И изгуби $50 милиарда от капитализацията си след като разочарова инвеститорите

Затова компанията правилно изтъква, че ходът на администрацията е нанесла икономически щети върху нея. Само през последното тримесечие на 2018 г., от компанията калкулират, заради митата брутната ѝ печалба е спаднала с 50 млн. долара.

Това не е първото дело от американска компания срещу митата, наложени от Тръмп. В Съда за международна търговия вече са внесени стотици искове заради негативния ефект от митата върху дейността им.

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Мъск загуби $16,3 милиарда след срив на акциите на Tesla

Милиаредерът за кратко беше в топ 3 на най-заможните хора в света

Същевременно самата Tesla ще трябва да дава обяснения за своите операции, само че в Германия, където жителите край Берлин са подали стотици молби срещу завода на компанията по въпроси от шумовото замърсяване до употребата на вода. Целта на компанията е да произвежда по над 500 хил. електромобила годишно в Груенхайде.

Ако всичко върви по план, фабриката трябва да заработи до лятото на 2021 г., а до момента властите в Германия по-скоро показват, че са благоразположени към проекта. Всъщност по време на посещение на Илън Мъск по-рано този месец той получи уверението на финансовия министър Петер Алтмайер, че компанията ще получи цялата необходима подкрепа, за да стартира дейността на завода.

Самите изслушвания на компанията, в които ще участват и представители на местното водоснабдяване и екологичното ведомство на местното министерство, едва ли ще забавят съществено процеса по финализиране на производствената мощност.