Инвеститорите изтриха 50 милиарда долара от капитализацията на Tesla във вторник, въпреки че главният изпълнителен директор на производителя обеща по-ниски цени на електрическите автомобили.

По неговите думи безпилотните модели могат да стигнат стойност от едва 25 000 долара, но това може да стане след поне три години, съобщава Reuters.

Пазарната оценка на компанията се сви с 20 милиарда долара само два часа след края на търговията вчера след събитието за т.нар. Battery Day.

На нея Мъск и останалите ръководители представиха нови батерии и стратегии за производство. Книжата изгубиха още 5,6% и допълнително 6,9% в следващите часове.

Основна причина за поевтиняването на акциите е разочарованието на инвеститорите, очаквали Tesla да обяви по-сериозни постижения в разработването на батерии.

Очакванията бяха на събитието да бъдат представени батерии, които могат да минат по-дълъг път с едно зареждане, както и конкретна цел за намаляване на разходите за енергия на моделите, което да доведе до сваляне на цените на електрическите коли под тези на бензиновите.

Вместо това Илън Мъск не обеща нещо конкретно. Той посочи само, че в следващите няколко години цените разходите за батерии да бъдат намалени наполовина, а новите технологии и процеси ще гарантират по-достъпни автомобили, но поне след три години.

На събитието още беше представен нови модел седан Model S Plaid, който може да измине над 830 километра с едно зареждане и е с максимална скорост от 320 километра в час. Доставките трябва да започнат през 2021 година, а стартовата цена е 140 000 долара.