Забраната на Китай за внос на германско свинско месо ще затвърди САЩ като водещ чуждестранен доставчик на основно консумиранито месо в страната.

Огнището на африканска чума по свинете в Германия - вирусът, който унищожи много прасета в Китай и вдигна изискванията за внос - подтикна Пекин да спря покупките на свинско месо и да унищожи съществуващите доставки от най-големия производител в Европа. Това може да намали вноса с около 300 000 тона тази година, каза Уанг Зули, съветник на китайското министерство на земеделието,н предава Bloomberg.

Китай може да спре вноса на свинско от Германия

Китай може да спре вноса на свинско от най-големия европейски производител

Причината е огнище на Африканска чума по животните

"Намаляването на доставките от Германия вероятно ще бъде заменено главно с тези от САЩ и Испания, което ще направи двете страни водещи доставчици тази година", каза Уанг, изследовател от Китайската академия на земеделските науки.

Само за първите седем месеца на 2020 г. Китай е внесъл 2,56 милиона тона свинско месо, в стремежа си да отговори на дефицита, причинен от болестта.

Броят на свинете в Китай се възстановява, което може да помогне за охлаждане на вътрешните цени, каза Уанг. Правителството също така освободи над 500 000 тона държавни резерви тази година в опит да ограничи инфлацията в храните, каза той.

Китай ще разчита основно на внос, за да отговори на потреблението на свинско

Най-големият потребител на свинско в света ще разчита основно на внос през следващите години

ЕС е един от вносителите

Вносителят на месо Haisen Trade със седалище в провинция Хъбей, ще се надява на други европейски производители да заменят изгубеното немско свинско месо, както доставките от САЩ, тъй като американските доставки стават все по-малко конкурентоспособни, според търговец от компанията. Компанията внася около 20 до 30 контейнера с месо едва в рамките на месец.