Притесненията относно това дали най-големият потребител на свинско месо Китай ще спре вноса на месото от най-големия производител в Европа нарастват поради опасения за африканската чума по свинете.

Германия, която разчита на Китай за почти две трети от износа си на свинско месо, потвърди случай на африканска чума по свинете вчера. Това вече накара Южна Корея и Япония да спрат с покупките, а Тайван да започне да проверява багажа на пътниците от Германия.

Китайска забрана за внос от германски доставчици или определени райони, в които е открита болестта, е неизбежна, каза Ма Чуанг, заместник генерален секретар в Китайската асоциация по наука за животните и ветеринарна медицина.

Случаят с Германия е открит в трупа на дива свиня близо до полската граница. Забраната от Китай би нанесла допълнителен удар върху държавата, която се бори с икономическото въздействие на пандемията, и идва само няколко дни след като азиатската държава заяви, че ще възобнови вноса на свинско месо от някои германски месни заводи, които по-рано бяха засегнати от коронавируса.

Китай ще разчита основно на внос, за да отговори на потреблението на свинско

Най-големият потребител на свинско в света ще разчита основно на внос през следващите години

ЕС е един от вносителите

Китай, който е най-големият производител на свинско в света, също се бори със чума по свинете в собствените си ферми, откакто за първи път съобщи за огнище през 2018 г. Това доведе страната до недостиг на доставки, след като болестта намали свинете почти наполовина, повишавайки цените на свинското месо в страната и вносът на месо до рекордно високи нива.

Германия беше третият по големина доставчик на свинско месо в Китай през първата половина на тази година, след САЩ и Испания. Намаляването на германските доставки може да е от полза за производителите, включително САЩ и Бразилия, чийто износ за Китай процъфтява, каза Лин Гуофа, старши анализатор в Bric Agriculture Group.

Експерт: До половин месец ще има дефицит на свинско в САЩ

Експерт: До половин месец ще има дефицит на свинско в САЩ

Все повече заводи затварят заради коронавируса, а това може да доведе до евтаназиране на животните

"Огнището в Германия ще накара Китай да намали вноса си от там, какъвто беше случаят с белгийските доставки през 2018 г.", каза Ма. Това обаче няма да окаже голямо въздействие на азиатската държава, тъй като купува предимно от Франция и Дания, каза още той.

Какво е африканска чума по свинете?

Силно заразна вирусна болест, която в най-вирулентната си форма може да бъде 100% смъртоносна. Вирусът заразява и питомни и диви свине. Няма ваксина или лечение. Характеризира се с висока температура, загуба на апетит и кръвоизливи по кожата и вътрешните органи. Диария, повръщане, кашлица и затруднено дишане са други симптоми. Смъртта настъпва средно след два до 10 дни.

Тя е разпространена в части от Африка и Европа, в Азия, заразявайки милиони прасета и причинявайки тежки икономически загуби. Най-тежко засегнат от африканска чума по свинете е Китай - дом на половината свине по света - където цените на свинското месо, хранителен продукт, са скочили.