Износителите на свинско месо в Китай ще имат "огромно предимство", заради свиването в производството на месо в страната, причинено от африканска чума по свинете. Това вероятно ще продължи и през следващата година или две според анализатор.

"Износителите са в добра позиция, тъй като дупката в китайското производство е толкова голяма, че ако имате месо където и да е по света, китайците искат да го купят", казва Ричард Херцфелдер, старши съветник в GIRA Consultancy & Research.

Понастоящем 20 отвъдморски пазари, включително САЩ, Канада и Европейският съюз, са одобрени за износ на свинско месо в Китай, сочат данните на Министерството на земеделието на САЩ.

Вносът на свинско в Китай скочи с 158% в началото на 2020 г.

Вносът на свинско в Китай скочи с 158% в началото на 2020 г.

Страната бе засегната от афринската чума по свинете, която срина продукцията

Чумата по свинете е причинила толкова голям недостиг във вътрешното предлагане на свинско месо, че дори при намалялото търсенето заради Covid-19 цените на свинско месо все още са два пъти по-високи в сравнение с преди две години, заяви Херцфелдер пред CNBC.

За избухването на африканска чума по свинете в Китай, се разбра за първи път през август 2018 г. Така се стигна до ситуация най-големия в света производител и потребител на свинско месо, да бъде принуден да увеличи вноса, след като цените на свинското месо се повишиха.

Цените на китайското свинско бяха с 81,7% по-високи през май на годишна база, въпреки спада от 8,1% през април. През първите четири месеца на 2020 г. китайският внос на свинско месо е нараснал със 170% в сравнение със същия период преди година. Американският износ на свинско месо за Китай също е достигнал най-високото ниво през април от 112 337 тона, според Reuters.

И САЩ, и Бразилия затвориха различни заводи за преработка на месо, след като работниците бяха тествани положително за коронавирус.

Тъй като сегашните цени на свинско месо са три до четири пъти по-високи, перспективата за високи печалби привличат огромни инвестиции в китайската индустрия за свинско месо, отбеляза Херцфелдер.

Африканската чума удвои цените на свинското в Китай за година

Африканската чума удвои цените на свинското в Китай за година

В България ценовият растеж е от 3 лв. спрямо началото на 2019 г.

Тази голяма инвестиция вероятно ще доведе до свръхпроизводство през следващите две или три години. През това време износителите може да спечелят много.