АЕЦ "Козлодуй" започва плановият годишен ремонт на VІ-ти блок, който е предвидено да продължи до началото на ноември. В този период атомната централа ще работи само с един реактор - V-ти, пише в."Сега".

В този период ще бъдат направени необходимите ремонти на съоръженията, както и превантивно техническо обслужване, които да обезпечат безопасната и надеждна работа на оборудването и системите на блока.

Спирането на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" може да се окаже пореден фактор, който вдига цената на електроенергията на свободния енергиен пазар. Такива съмнения се породиха в бизнес средите у нас.

"Плановият ремонт на единия енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" няма да окаже влияние на пазара, пак сме на най-ниската цена в Европа след Полша", увери днес министърът на енергетиката пред БНТ Андрей Живков.

Ще продължи изпълнението на планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 27-а горивна кампания. За 12-те месеца на завършилата 26-а горивна кампания шести блок е произвел над 8 млрд. 200 млн. kWh електроенергия, информираха от АЕЦ "Козлодуй".