Русия до 8 август е експортирала продукция на аграрния отрасъл на стойност 17,758 милиарда долара, което е с 15% повече от същия период на миналата година, съобщиха от центъра "Агроекспорт" към Министерството на земеделието. Но темпът на растеж на селскостопанския износа леко е намалял, седмица по-рано той е бил 16%, отчита ведомството, цитирано от finmarket.ru.

Според резултатите от началото на годината досега по този показател мазнините и производните им продукти продължават да водят, като техните доставки се увеличават с 34%, до $ 3,93 милиарди.

Русия остава лидер в световния износ на пшеница

Русия остава лидер в световния износ на пшеница

На втора позиция са държавите от ЕС , а на трета - САЩ

Но по обем на експорта - с $ 4,98 млрд. , лидер е зърното, докато темпът на растеж на неговите доставки остава на ниво от предходната седмица - 13%.

Задграничните доставките на месо и млечни продукти се увеличиха с 25%, до 833 млн. долара, на риба и морски дарове - със 7%, до 3,07 млрд. долара, на други селскостопански продукти - с 13%, до 2,49 млрд. долара. Преработващата промишленост увеличи износа с 6% до 2,46 милиарда долара

Китай отново стана лидер в покупките на руска хранителна продукциия, измествайки Европейския съюз от тази позиция. На неговия пазар бяха доставени селскостопански продукти на стойност 2,152 млрд. долара, което е с 5% по-малко от година по-рано. ЕС внася руски продукти за 2,145 долара (30% повече). Турция остана на трето място с показател 2,07 млрд. долара (16% повече).

Русия увеличи износа на селскостопански стоки с 18%. Кои са купувачите?

Русия увеличи износа на селскостопански стоки с 18%. Кои са купувачите?

За първи път ЕС е лидер в покупките, като измести Китай от първото място

Топ 5 на купувачите на руски селскостопански продукти също включва Южна Корея и Казахстан. Република Корея увеличи покупките с 55%, до 1,35 млрд. долара, а Казахстан - със 17%, до 1,17 млрд. долара.

Турция и Египет остават най-големите купувачи на руско зърно: Турция внася такова за $1,03 млрд., Египет - за $ 736 милиона. Турция е и лидер в покупките на мазнини и продукти от масло - за $ 746 млн. На второ място е Китай ( за 672 милиона долара). Най -големият купувач на руски рибни продукти е Южна Корея (с 1,16 млрд. долара), продукти от преработващата промишленост - Казахстан (с 590 млн. долара).

В Русия за първи път износът на храни превиши вноса

В Русия за първи път износът на храни превиши вноса

През 2020 г. страната направи рекордни доставки на аграрни стоки в чужбина

През 2020 г. Руската федерация е изнесла селскостопански продукти на стойност 30,5 млрд. долара срещу 25,6 млрд. долара през 2019 година. Според прогнозата на Министерството на земеделието тази година този експорт ще възлезе на около 30 млрд. долара.