През 2020 г. руският износ на селскостопанска продукция надвишава вноса за първи път в съвременната история.Но експертите не очакват забележимо увеличение на доставките през тази година: това се ограничава от въведените мерки за стабилизиране на цените на хранителните продукти в страната, пише РБК.

Руският износ на селскостопанска продукция през 2020 г. постигна рекорд в съвременната история на страната, съобщиха за изданието от Федералния център "Агроекспорт" на Министерството на земеделието на Руската федерация.

Путин: Ситуацията на световния пазар на храни се влошава

Путин: Ситуацията на световния пазар на храни се влошава

Инфлацията през 2020-а в Русия е най-висока за последните 4 години - 4,9%

Според техните изчисления миналата година страната е доставила 79 милиона тона селскостопански продукти и храни за 30,7 милиарда долара на други държави, което е с 20% повече както в парично, така и във физическо изражение спрямо 2019 година. По този начин, твърдят анализаторите, рекордът за 2018 г. е счупен - тогава в чужбина са доставени 78,5 милиона тона селскостопански продукти за 25,8 милиарда долара.

Миналата година за първи път в постсъветската история Русия също стана нетен износител на храни в стойностно изражение, тоест спечели повече от доставки на храни в чужбина, отколкото изразходва за внос, добавя Андрей Сизов, директор на аналитичния център "Совэкон".

Вносът на хранителни продукти и селскостопански суровини през 2020 г., според Росстат, на чийто данни се позовава Сизов, възлиза на около 29,7 млрд. долара, т.е. с 1 млрд. долара по-малко от износа. Миналата година 150 държави са закупили руски продоволствени продукти, информират от " Агроекспорт". Китай остава най-големият вносител, представляващ 13% от всички доставки, следван от Турция с 10% и Казахстан с почти 7%.

Министерството на земеделието обяснява рекордния износ с факта, че през 2020 г. вътрешният агропромишлен комплекс, въпреки пандемията и неблагоприятните метеорологични условия, показа "високи темпове на развитие" във всички ключови области. Страната имаше рекордна реколта от рапица, ориз и елда, една от най-добрите реколта от зърнени култури, нарасна производството на добитък и птици, мляко, хранителни продукти.

Русия изпревари осем пъти ЕС по поскъпване на храните

Русия изпревари осем пъти ЕС по поскъпване на храните

Дали това може да доведе до недоволство и социално напрежение?

В резултат на това вътрешният пазар беше напълно снабден с необходимите продукти и това даде възможност за "ефективно увеличаване" на доставките на храни в чужбина, а благоприятните пазарни условия значително увеличиха приходите от износ на Русия, отбелязва представител на Министерството на земеделието. Предлагането беше повлияно и от факта, че на фона на пандемията много страни увеличиха обема на покупките на селскостопански продукти, създавайки значителни резерви.

През 2020 г. износът се е увеличил във всички основни групи стоки, които Русия доставя в чужбина: зърно, мазнини и масло, месо и млечни продукти, както и продукти от хранителната и преработвателната промишленост (това включва по-специално сладкарски изделия, захар, напитки). В парично изражение само доставките на риба и морски дарове в чужбина намаляват.

Русия е изнесла рекордно количество зърно

Русия е изнесла рекордно количество зърно

Експортът е с 25% по-голям от същия период на миналия аграрен сезон

Основният дял на износа е традиционното зърно: през 2020 г. той представлява 33% от всички доставки на храни и селскостопански продукти. През 2020 г. в чужбина са изпратени 49 милиона тона зърно на стойност 10 милиарда долара, което е с 25% повече в обем и 29% в пари в сравнение с година по-рано.