Русия до януари т.г. е изнесла 34,3 милиона тона зърно от началото на новия земеделски сезон, който продължава от юли 2020 до юни 2021година. Това пише вестник "Ведомости", позовавайки се на Игор Павенски, ръководител на аналитичния център "Русагротранс".

Павенски отбелязва също така, че този обем е с 25% повече в сравнение със същия период на миналия сезон. "Това е най-високият показател в цялата история на този пазар", каза специалистът.

Преди 20 години Русия внасяше пшеница. Сега страната е пълен доминант в износа ѝ

Преди 20 години Русия внасяше пшеница. Сега страната е пълен доминант в износа ѝ

Страната спечели нов важен клиент и продължава да увеличава пазарния си дял

Той припомня за предишния рекорд, който б е поставен през сезон 2018/19, когато Русия е изпратила зад граница 32,15 милиона тона зърно през периода юли - януари.

Павенски обяснява, че в същото време руският износ само на пшеница възлиза на 29 милиона тона. Това също е рекордна стойност.за страната.

Генералният директор на Института за проучване на селскостопанския пазар Дмитрий Рилко назовава подобни числа за експорта на руска пшеница за този аграрен сезон: 29,9 милиона тона.

Русия обмисля квота и данък за износа на зърно

Русия обмисля квота и данък за износа на зърно

Преди дни Путин разкритикува играчите на пазара заради покачване цените на основни храни

Износът на пшеница през януари възлиза на рекордните 3,2 милиона тона. Дмитрий Рилко отдава тази динамика на няколко фактора. Те са: богатата реколта, покачване на световните цени на зърното, въвеждането в Русия на износни мита върху зърно от 15 февруари.