Русия обмисля да наложи квота и данъци за износ на зърното от 15 февруари до 30 юни, според източници на Reuters. Това дойде на фона на критиките на президента Владимир Путин за повишаването на цените на храните.

Преди дни руският президент разкритикува играчите на пазара заради покачването на цените на хляба, брашното, захарта и слънчогледовото олио, а премиерът Михаил Мишустин обяви, че Русия ще предприеме действия.

"Трябва да предприемем конкретни мерки за стабилизирането на цените на основните продукти в съответствие с инструкциите на държавния глава", каза Мишустин на правителствено заседание, определяйки покачването като "неприемливо в контекста на намаляващите доходи".

"Апелирам производители, ръководители на търговски вериги и износители - не се възползвайте от ситуацията", каза премиерът.

Доходите на руснаците са паднали с 4,8% през третото тримесечие заради COVID-19. По думите на Путин цените на хляба, брашното и слънчогледовото олио са се повишили съответно с 6,3%, 12,9% и 23,8%.

Тази година Русия отчете добра реколта от пшеница. Вътрешните цени се повишиха, а министерството на земеделието предложи да се определи квота за износ на зърно от 17,5 милиона тона за период 15 февруари-30 юни.

Правителството все още не е обсъдило размера на възможния данък върху износа на пшеница или на квотата, според източниците.

Русия може да и наложи експортна такса върху слънчогледовото олио, ако вътрешните цени не паднат. Страната вече реши да увеличи експортния данък върху слънчогледовите семена и рапицата от януари.

Според един от източниците максималната цена на захарта и слънчогледовото масло може да бъде определена и чрез споразумение между търговските вериги, производителите и държавната антимонополна служба.