Изглежда Русия постепенно успя не просто да запази, но и да циментира водещата си позиция на световния пазар на пшеница. За 20 години страната успя да израсне от пазар, разчитащ на вноса на житната култура, до такъв, който генерира една пета от световните продажби, благодарение на нарастващата ѝ реколта, пише Bloomberg.

Днес повече от 100 държави зависят от импорта на руска пшеница от Египет до Филипините, а целта на Русия е да увеличи пазарите, на които реализира продажбите си. Засега проблем пред нея в тази посока остават изискванията на някои държави за качеството на културата, които страната не успява да покрие.

Москва обаче вече са една крачка по-близо до осъществяването на тази цел, след като през миналата седмица ключов купувач от Алжир даде зелена светлина на страната да започне доставки там. Това дойде след подобна стъпка от страна на Саудитска Арабия, която беше също сред целевите пазари, на които Русия проби трудно.

Успоредно с това тя увеличи експорта си за важни клиенти от Турция, през Бразилия и Виетнам през последните години. В резултат на втората най-добра реколта в историята на страната се очаква тя да достави 37,5 милиона тона през този сезон и отново да затвърди позицията си на световен лидер в износа на житната култура.

"Виждате зашеметяващият растеж на продукцията и износа от Русия. Страната инвестира сериозно, за да увеличи пазарния си дял и все още продължава да расте", коментира Джеймс Болесуорт, който е анализатор в британската фирма CRM AgriCommodities.

Заради екстремно сухото време Европейският съюз (ЕС) отстъпи сериозно зад Русия на пазара на пшеница през тази година. Според прогнози най-големият производител в региона - Франция, ще отчете спад наполовина на износа си през този сезон. Въпреки това част от него ще бъде компенсиран от по-добро представяне на Полша и Балтийските държави.

Заради суши и наводнения: Европа губи първото място по износа на пшеница от Русия

Заради суши и наводнения: Европа губи първото място по износа на пшеница от Русия

Недостиг в световен мащаб не се очаква заради рекордни реколти в Австралия и Канада