Екстремното време отново преобърна пазара на пшеница, пише Bloomberg. След като наскоро изпревари Русия и застана начело като най-големия износител в света, този сезон Европейският съюз ще се нареди на трета позиция, след като периоди на суша и наводнения нанесоха щети на реколтата.

В другите краища на света ситуацията е коренно различна: Канада е напът да отчете рекордни продажби, Австралия ще постигне невиждан от 4 години износ, а Русия ще се завърне на първата позиция, според доклад на американския Департамент по земеделие.

"Когато има толкова много производители, някой винаги понася удар от Майката Природа", казва Дан Басе, президент на AgResource.

Австралия

С реколта само след няколко месеца, пазарът гледа към Австралия да запълни дупката, която Европейският съюз остава, казва Щефан Вогел, стратег в Rabobank. През юни правителството прогнозира ръст на реколтата от 76% до 26,7 млн. тона благодарение на благоприятно количество дъжд след години на суша.

Оле Хю, главен изпълнителен директор на IKON Commodities, прогнозира дори 30 млн. тона.

Русия

Анализаторите повишават прогнозите за добив в Русия, като се очаква тазгодишната реколта да е втората най-голяма в историята на страната. Русия вече продава жито на над 100 държави и доминира ключовия египетски пазар.

Според щатския департамент износът ще нарасне с 10% този сезон.

Северна Америка

В Канада се очаква най-щедрата реколта в историята, а според Вашингтон износът ще надхвърли поставения в началото на 90-те години рекорд. В САЩ слабият долар може да подпомогне продажбите, като износът за Китай наскоро отбеляза покачване. Общите доставки от страната, макар и с малка разлика спрямо миналата година, ще изпреварят тези от ЕС.

Европейски съюз

Най-големият производител в региона, Франция, ще отбележи спад наполовина на износа този сезон заради слаба реколта. Част от спада в ЕС може да бъде облекчен от по-добри от очакваните реколта в Полша и Балтийските държави.

Прибрани са 4,5 милиона тона пшеница при 97% от площите

Прибрани са 4,5 милиона тона пшеница при 97% от площите

Понижиха прогнозата си за реколтата от царевица и пшеница в ЕС