Към края на жътвата в хамбарите са прибрани 4,5 милиона тона пшеница, като до този момент са ожънати 11 411 460 декара, или 96,9% от предвидените площи. До края на кампанията остава да се прибере зърното в трите западни области - Перник, Кюстендил и София област, показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите, информира sinor.bg.

Сухата зима и последвалите проблеми с есенниците от пролетта на тази година свалиха добивите до нива от 2013 година. Затова и основният въпрос е свързан с показателите по региони. Както се очакваше, най-ниският отчетен добив е в област Добрич, където средно са прибирани по 178 кг от декар. В Айтоско също пораженията са изключително тежки.

Тежка суша и провал на реколтата прогнозират зърнопроизводители. Ще се покачат ли цените на зърното?

Тежка суша и провал на реколтата прогнозират зърнопроизводители. Ще се покачат ли цените на зърното?

В Добруджа се очаква от 0 до 300 килограма пщеница

В същото време с най-голямо плодородие могат да се похвалят зърнопроизводителите в областите Видин, Монтана и Велико Търново, където от декар са ожънати съответно 573 килолграма във Видинско, 569 кг/дка - среден добив в област Монтана и 552 кг/дка във Великотърновско.

Освен в Добруджа с най-ниски показатели са и стопаните от Благоевградско и Сливенско. Между 400 и 499 кг/дка са отчетени в областите Габрово, Враца, Кърджали и Разград.

Средни добиви между от 231 и 274 кг/дка са получили фермерите в Благоевградско, Бургаско, Варненско, Кюстендилско и Ямболско.

Към края на юли обследванията на напълно пропадналите площи показват, че компенсации ще се отпускат за 120 000 декара. Най-голям брой заявления са подадени от земеделски стопани в областите Силистра, Добрич, Шумен, Сливен и Ямбол, съобщиха от земеделското министерството.

Реколтата от пшеница това лято е близка до рекордната

Реколтата от пшеница това лято е близка до рекордната

Зърното е 5,8 -5,9 млн. тона - повече и по-качествено от миналата година

Европейската комисия понижи рязко прогнозата си за реколтата от царевица в ЕС. При пшеницата се запазва тенденцията за низходяща корекция на оценката

В юлския си доклад експертите на ЕК понижиха прогнозата си за реколтите от пшеница и царевица в държавите-членки на Европейския съюз като цяло през селскостопанския сезон 2020-2021 г.

Особено рязък е спадът при царевицата, за която вече се предвижда реколта от 54,1 млн. тона при очаквани 56,1 млн. тона в юнския доклад на ЕК.

При меката пшеница производството в ЕС се прогнозира да намалее до 116,6 млн. тона от 117,2 млн. тона, очаквани през юни, и 130,9 млн. тона, ожънати през миналия сезон. В доклада през юни оценката бе също занижена спрямо майския.

Очаква се рекордна реколта и запаси от зърно в света

Очаква се рекордна реколта и запаси от зърно в света

Според прогнозите на Mеждународния съвет по зърното и FAO

Прогнозата за износа на мека пшеница от ЕС обаче е запазен на ниво от 25 млн. тона. През селскостопанския сезон 2019-2020 г., приключил на 30 юни, износът на зърнената култура от общността като цяло достигна 34, 5 млн. тона.