Тази година ще има много неприятни изненади по отношение на жътвата. Заради коронавируса е отменено откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта. След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога. В Добруджа се очаква от 0 до 300 килограма пщеница, положението там за тази година е повече от трагично. Това заяви Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите в интервю за БНР.

В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг. Прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но в Бургаско, Сливенско, Ямболско, Нова Загора се очаква слаба реколта, заяви Йорданова.

"Засушаването ни притеснява защото страдат и други пролетни култури като царевици и слънчогледи", каза тя.

С около 40% по-слаба реколта от пшеница се очаква в Добруджа

С около 40% по-слаба реколта от пшеница се очаква в Добруджа

Сушата и грешният избор на сортове са част от причините

Цени

По- малките добиви няма да увеличат цените на зърното, казва експертът. "Това няма да се случи, защото зърното е борсова стока. Макар и да сме голям производител, износител на зърно, България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки", каза Йорданова.

Печалба няма да има за производителите в цялата страна. "Говорим за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март", допълни тя.

Инвестиции в зърнопроизводството тази година няма да има. "В много райони, собствениците на земя разчитат на ренти, за това се надяваме да няма напрежение по този въпрос, ако се случи да има забавяне на плащанията", каза тя.

"За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми, от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска", добави още Йорданова.

Светът разполага с твърде много пшеница

Светът разполага с твърде много пшеница

Ограниченията в износа не са оказали голямо влияние върху доставките