Въпреки паническото пазаруване в хранителните магазини и тревогите за ограниченията пред ключови доставчици на пшеница през последните месеци, светът е "залят" от зърно.

Големите доставчици на пшеница ограничиха износа, за да защитят вътрешните доставки, но това не е оказало голямо въздействие върху търговията и доставките трябва да продължават да нарастват. Заради добрите реколти в много страни, се очаква световните запаси от пшеница да достигнат рекорд през 2020 и да се увеличат още повече догодина, пише Bloomberg.

Опасенията относно недостига на зърно, заради блокирането, се оказаха краткосрочни. Веригите за доставки са работели без прекъсване, ограниченията за износ са били достатъчно разхлабени, за да продължат продажбите, а държавите, които налагат ограничения осъзнаха, че собственото им производство е достатъчно. Плюсът е, че пандемията подхранва глобалното търсене на зърно.

Един от топ износителите на зърно в света обмисля забрани за експорт на пшеница

Един от топ износителите на зърно в света обмисля забрани за експорт на пшеница

Защо Украйна може да предприеме този ход?

"Не е имало голямо прекъсване на доставките", казва Джеймс Болесуърт, директор на CRM Agri Commodities в Англия. "Това, което видяхме на пазара на пшеница, беше много подобно на това, което видяхме с тоалетната хартия: имаше ясен елемент на паника", каза той.

След като цените нараснаха към края на март, когато потребителите натрупаха достатъчно запаси от продукти като брашно и държави като Русия, Румъния и Казахстан, преодоляха ограничаването на износа, пазарът до голяма степен се свива от притесненията за прекъсване на доставките.

Световната продукция трябва да нарасне с 0,5% - рекордни нива за предстоящия сезон, показват данните на правителството на САЩ. Така запасите ще нараснат с 5% до 310,1 милиона тона, което се равнява на около пет месеца глобално търсене.

Натискът върху търсенето на пшеница дойде и в резултат на изгубените бизнеси от ресторанти, по-ниското търсене на зърнени храни за производство на биогориво и затворените фабрики за месо, за които не се търси храна за животните. Допълнителни доставки на култури като царевица, също увеличи натиска върху пшеницата.

И все пак, остават няколко седмици преди началото на събирането на реколтата. Съществува риск за доставките. Правителствата нямат контрол върху времето. Сушата застрашава добивите в района на Черно море и Западна Европа. Сушата в Северна Африка ще увеличи нуждите на региона от внос.

Русия спира износа на пшеница

Най-големият износител на пшеница в света спира износа

Страната достигна по-бързо от очакваното наложената квота

Правителството на САЩ очаква запасите сред осемте най-големи доставчици в света да нараснат само "леко" от сезон 2019-2020.

Всяка значителна промяна на времето, която оказва влияние на културите, може също да подтикне ключовите доставчици да разширят или възобновят ограниченията за износ, особено ако кризата с коронавируса продължава. Русия заяви, че ще обмисли използването на квоти в края на този сезон.

Ограничаването на продажбите от един регион може да позволи на други доставчици да запълнят "празнината", ако има достатъчно предлагане. Въпреки очакваната по-малка реколта тази година, скорошните дъждове във Франция - топ износител за ЕС, помогнаха за решаване на проблема с изсъхналите полета, според групата France Export Cereales. "Винаги сме казвали, че юни прави реколтата", каза Филип Хезеле, президент на групата. "Ограниченията на други места тази година показаха на нашите клиенти, че доставките ни са наистина надеждни", каза той.