За първи път от десетилетие светът е в риск да загуби достъпа си до пшеница от Русия. Това става в момент, в който някои ключови купувачи са се втурнали да купуват, пише Bloomberg.

Най-големият доставчик в света ограничи миналия месец продажбите до юни месец, за да защити собствения си пазар. Причината бе коронакризата, която създаде и притеснения за доставките на храна по света. Макар че ограниченията не са чак толкова строги и експерти казваха, че те ще осигурят нормалната търговия за този период, Русия вече достигна цялата си квота и спира износа, освен към четири съседни страни.

Забраната ще е в сила до юли, когато земеделците започнат да обират реколтата. Някои съседни страни също ограничиха износа, заплашвайки световната търговия и създавайки притеснения за недостиг на храна и по-високи цени.

Редица държави от Египет до Турция се опитват да се запасят с внос, докато могат, а доставчиците от Русия подхранват търсенето.

Прозорецът се затвори бързо. Само за няколко седмици руските износители запазиха цялата квота от 7 млн. тона до края на юни. Търсенето остава високо и заради слабата рубла, която прави цената на пшеницата по-атркативна.

Една от причините лимитът да бъде достигнат толкова бързо е, че износителите са побързали да получат и обработят митническите документи за бъдещ износ, според Дмитрий Рилко, директор на Institute for Agricultural Market Studies. Това означава, че още 3 млн. тона могат да бъдат изнесени в следващите два месеца.

Русия не създава проблеми на пазара за първи път заради ограничения и данъци. След сушата от 2010 г. страната въведе пълна забрана за износ, фючърсите подскочиха, а според някои изследователи ръстът на цените е допринесъл за бунтовете, познати като Арабската пролет.

Макар че все още има достатъчно доставки от други страни по света, спомените за недостиг подновиха дебата за национализма в храните. Организации като ООН и ЕС заявиха, че рискът от социално и политическо недоволство расте и призоваха да не се предприемат мерки, които ще навредят на сигурността на доставките на храни или които ще повишат цените.

Забраната за износ от Русия ще помогне на конкуренти като ЕС и САЩ, според Ейми Рейнолдс, старши икономист в International Grains Council в Лондон.

Египет е една държава, която може да увеличи покупките от ЕС. Най-големият купувач в света предприема необичайната стъпка да внася огромни количества, въпреки че в момента там тече жътва, за да осигури достатъчни запаси.

Увеличеното търсене намалява запасите в Европа в момент, в който сушата заплашва реколтата в региона. Ако условията около Черно море се влошат още повече, купувачите по света ще увеличат още повече запасите си.

Епидемията повиши значително цените на ориза и пшеницата

Епидемията повиши значително цените на ориза и пшеницата

Реколтата е добра, но доставките се оказват проблем