Потребителите се презапасяват с паста, ориз и хляб. Проблемите с доставките са налице. А някои държава започват да ограничават износа на храни.

Резултатът: цените на пшеницата и ориза се повишават рязко. Проблемите с доставките в рамките на отделни държави и през държавни граници, заедно с паническото презапасяване, могат да разширят ефектите от пандемията върху световния пазар на храни, пише The Wall Street Journal.

Цената на фючърсните договори за пшеница в Чикаго, репер за световната търговия, се покачи с 15 процента от средата на март и достигната връх от $5,72 за бушел (американска мерна единица, равна на около 35 литра обем). Цените на Стария континент също тръгнаха нагоре заради мерките във Франция, един от най-големите производители в света.

ООН: Презапасяването с продукти допълнително ще увеличи цената им

ООН: Презапасяването с продукти допълнително ще увеличи цената им

Запасите от основни храни обаче ще са по-големи спрямо година по-рано

Междувремено цената на вид тайландски ориз, бенчмарк за световната търговия, подскочи със 17 процента до $490 за метричен тон от началото на годината, според International Grains Council.

Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към Организацията на обединените нации (ООН) посочва, че логистични проблеми, заедно с поевтиняването на валутите на възникващите пазари, правят зърнено-житни култури по-скъпи за вносителите. Потенциално, ситуацията може да създаде хранителна криза в по-бедните държави, както и в най-тежко засегнатите от пандемията региони.

Трябва да подчертаем, че светът няма да остане без храна. Благодарение на няколко силни реколти в Русия, Украйна и държавите от Южна Америка, запасите са на високи нива. През сезона 2019/2020 се очакват рекордна реколта от житни култури от 764,5 млн. метрични тона, достатъчно, за да изхрани всеки на планетата.

Но проблемът е в транспорта.

Сезонните работници, които берат реколтата в Западна Европа, са блокирани на границите

Сезонните работници, които берат реколтата в Западна Европа, са блокирани на границите

Затварянето на границите остави нивите в западната част на континента без работна ръка

След като все повече домакинства се хранят вкъщи, доставчиците на храни отчитат краткосрочно объркване, тъй като трябва да превключат от продукти за ресторанти към потребителски такива, според Дейв Маршал, съветник във First Choice Commodities.

Във Франция, където има над 40 хил. потвърдени случая на Covid-19, индустрията не успява да намери достатъчно шофьори. В същото време логистичните компании увеличиха цените за транспорт до пристанищата, тъй като има по-малко или никакви стоки, които да върнат към вътрешността на страната след това.

Трейдърите се изплашиха и от решението на някои големи износители да забранят продажбата, за да защитят местния пазар от инфлация и недостиг. Русия, най-големият износител на пшеница в света, ще ограничи износа до 7 млн. тона между април и юни. Казахстан и Виетнам временно забраниха износа на пшенично брашно и ориз, съответно. В същото време страните вносители увеличиха поръчките, за да осигурят достатъчно запаси.

Най-добрата инвестиция през март? Портокаловият сок поскъпна с 20%

Най-добрата инвестиция през март? Портокаловият сок поскъпна с 20%

Анализатори очакват бързо повишаване на цените и в магазините