Когато Европа затегна контрола по границите си, за да предотврати разпространението на коронавируса, най-големите фермери във Франция посрещнаха новината с вой: работниците от други страни, на които разчитат за реколтата, са блокирани и не могат да достигнат нивите, разказва The New York Times.

Притеснението обхвана голяма част от континента. Във Великобритания земеделците не могат да намерят работници за бране на малини и картофи. В части от Германия реколтата от бели аспержи ще бъде загубеа. В Испания няма кой да обере над четвърт от ягодите, боба и марулите през следващите месеци.

Правителствата в Европа декларираха доставките на храни като въпрос от националната сигурност, след като милиони потребители се стекоха в супермаркетите. Но затварянето на границите спря легиони от сезонни работници от Източна Европа, които работят по полетата от Испания до Швеция.

Земеделският министър на Франция тази седмица дори направи невероятно предложение: фризьорите, сервитьорите, цветарите и другите французи, които в момента не могат да работят, да се запътят към нивите и да започнат да берат реколтата.

Европа няма да остане без храна. Огромни количества паста, домати и други стоки продължават да преминават границите, макар на някои от тях да има забавяния. Но без евтиния труд от Източна Европа някои от най-богатите икономики на континента рискуват да загубят реколтата си.

Германия разчита на 300 хил. сезонни работници да засяват и берат реколтата през пролетта и лятото. Хиляди германци вече откликнаха и заявиха готовност да работят срещу минималната заплата в Германия от €9,35 за час. Но засега техният брой е недостатъчен - 16 хил. Това накара земеделският министър да призове да се позволи на бежанци, които нямат разрешение за работа, да се включат.

До тази седмица сезонните работници, които някак успяваха да пристигнат в страната, бяха пускани. Но от сряда вътрешното министерство заяви, че ще забрани влизането на всички сезонни работници.

Във Франция положението е подобно - страната се нуждае от 200 хил. души, а за момента едва 40 хил. французи са откликнали на молбата за помощ. А и повечето от тях нямат никакъв опит.

Италия, епицентър на заразата в Европа, обаче е изправена пред още по-тежък недостиг. Обикновено в страната работят около 370 хил. чуждестранни работници, основно от Източна Европа. През пролетта страната се нуждае от поне 50 хил. души, а засега едва 2 хил. италианци са заявили желание да помогнат.

На Острова земеделците вече бяха изправени пред недостиг заради Brexit. В предходните години земеделският сектор разчиташе на около 27 хил. души, а производителите на храни на 116 хил. В пика на реколтата още 75 хил. чуждестранни работници пристигаха в страната.