Украйна, която е един от най-големите износители на зърно в света, е готова да забрани износа на пшеница, ако продажбите надхвърлят ограниченията, договорени с търговците, заяви заместник-министърът на икономиката, търговията и земеделието на Украйна Тарас Висоцки, предава Reuters.

Украйна е изнесла 18 милиона тона пшеница досега през 2019/20 г., оставяйки допълнителни 2 милиона тона за износ през останалата част сезона, който продължава до 30 юни, в съответствие с меморандум, подписан с търговци.

"Ако темпът на износа стане такъв, че през април изнесем 2 милиона тона, ще трябва да приложим параграфа от меморандума за спиране на износа, както се договорихме с търговците", каза зам.-министърът пред Ройтерс. "Засега темпът, който следим, изглежда, че няма да надхвърлим тези 2 милиона тона", каза той.

Украинската реколта на пшеница до голяма степен надвишава вътрешното потребление, но миналия месец и мелничари и пекари призоваха правителството да ограничи износа на зърно, за да поддържа цените на хляба.

Правителството заяви, че ще ограничи износа на някои хранителни продукти, но засега само е спряло чуждестранните продажби на елда.

Висоцки заяви, че износът на пшеница от Украйна 2020/21 може рязко да спадне до 12-15 милиона тона от около 20 милиона през 2019/20 г., след намаляване на посевната площ, заради лошото време.

Украйна наложи строги мерки за борба с разпространението на пандемията, но Висоцки заяви, че ограниченията не са засегнали пролетната сеитба, която се проведе с още по-бързи темпове, отколкото преди година.

Украйна събра рекордните 75,1 милиона тона зърно през 2019 г. и износът може да достигне рекордни 52-55 милиона тона през сезона 2019/20, каза Висоцки.

Според Висоцки прогнозата за реколтата на зърното за 2020 г. многократно се променя в зависимост от времето. Вече е 65-67 милиона тона, но може да падне до 60 милиона тона, ако времето се влоши.

Какво правят другите страни?

Прекъсванията във веригата на доставки, причинени от коронавируса, накараха съседна Румъния да забрани износа на зърнени култури за дестинации извън Европейския съюз.

Миналата седмица Русия се съгласи да ограничи износа на зърно до 7 милиона тона от април до юни, за да запази доставките за вътрешния пазар по време на избухването на коронавирус.

Казахстан реши да ограничи износа до 200 000 тона пшеница и 70 000 тона брашно през април, въпреки че заяви, че може да увеличи квотите през следващите месеци.