Цените на храните в Русия скочиха с 8,2% през януари 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година. По този показател страната е почти осем пъти по-напред от Европейския съюз, където цените на храните се увеличиха с 1,1%. Това е видно от сайта на държавната статистическа агенция Росстат, пише lenta.ru.

Путин: Ситуацията на световния пазар на храни се влошава

Путин: Ситуацията на световния пазар на храни се влошава

Инфлацията през 2020-а в Русия е най-висока за последните 4 години - 4,9%

За една година в Русия зеленчуците поскъпнаха със 17,5% (в ЕС стойността им се увеличи с 0,2%), плодове (с 13,5%). Цената на сладкишите (захар, конфитюр, мед, шоколад и бонбони) се е покачила с13,7%. Стойността на хляба се е повишила с 9%, а маслата и мазнините - с 11%.

В Европейския съюз потребителските цени на плодовете (3,3%) и хляба (1,1%) се повишиха най-забележимо.

След решение на Путин: празните магазини отново може да станат реалност в Русия

След решение на Путин: празните магазини отново може да станат реалност в Русия

Замразяването на цените е популистки ход, който ще доведе до обратен ефект, предупреждава Сметната палата

По-рано агенция Bloomberg състави рейтинг на онези държави, в които повишаването на цените на хранителните продукти може да доведе до недоволство от страна на гражданите и социално напрежение. В тях беше включена и Русия заедно с Турция, Индия, Бразилия и Нигерия.

Анализатори на агенцията подчертават, че руснаците все още не са забравили празните рафтове на магазините в резултат на разпадането на СССР и нарастващите тогава цени на храните. Поредният ценови скок може допълнително да изостри ситуацията в обществото, отбелязаха те. Кремъл не се съгласи и не приема подобни заключения.