Решението на руското правителство да ограничи цените на някои храни ще доведе до техния недостиг в скоро време, предупреди Сметната палата на страната, цитирана от в-к "Ведомости".

Русия взе необичайното решение да наложи таван на някои "социално значими храни" — като захарта и олиото — в края на миналата година, а големите вериги също обещаха да не увеличават цените на по-широк кръг продукти. Бе ограничен и износа на земеделски продукти.

Решението бе взето от Кремъл заради повишаване на инфлацията в края на миналата година, а цените на захарта се покачиха с над 70% през 2020 г. Но руската Сметната палата предупреди днес, че този ход носи "систематичен риск", тъй като производителите и земеделците просто ще откажат да продават на новите ценови нива, което пък ще доведе до недостиг и празни рафтове в магазините.

Правителството ограничи и износа в опит да отнеме възможността на производителите да продават в чужбина на по-високи цени, но според Сметната палата това просто може да накара част от тях да трупат запаси, доколкото е възможно, докато замразяването на цените приключи през март.

По-малките търговци също се оплакват от високи доставни цени от производителите; от ограничения в обемите, както и от нещо по-необичайно: принуждаване да дойдат и физически да вземат поръчката си.

Икономисти пък предупреждават, че този тип политика ще доведе до по-висока инфлация в бъдеще, когато ограниченията бъдат премахнати и производителите повишат цените си, за да възстановят загубите. Те ще ограничат и инвестиционните си проекти, които обичайно правят производството по-ефективно и свалят цените.