Влошеното състояние на световния пазар на хранителни продукти се задълбочава, констатира руският президент Владимир Путин на среща с ръководителя на Министерството на икономическото развитие Максим Решетников.

"Ситуацията на хранителния пазар, на световния пазар, за съжаление, се влошава и задълбочава ", каза руският лидер, цитиран от vesti.ru.

След решение на Путин: празните магазини отново може да станат реалност в Русия

След решение на Путин: празните магазини отново може да станат реалност в Русия

Замразяването на цените е популистки ход, който ще доведе до обратен ефект, предупреждава Сметната палата

Цените растат, а предлагането на храни на световния пазар намалява. Всички страни вносителки на храни са увеличили покупките на продукти за резерви, информира министър Решетников. Ситуацията се усложнява и поради влошаване на прогнозите за реколтата от зърно във водещите страни производители.

Русия увеличи износа на зърно и пшеница до нов рекорд в историята си, но е принудена да ограничи износа на тези стоки от 1 април. "Тъй като сега сме един от най-големите износители на пшеница, тези всички наши решения също влияят на пазара", каза министърът.

Русия е изнесла рекордно количество зърно

Русия е изнесла рекордно количество зърно

Експортът е с 25% по-голям от същия период на миналия аграрен сезон

Ситуацията в света засегна и Русия - в края на 2020 г. цените на зърното, слънчогледовото масло и захарта се повишиха. От началото на 2021 г. тестените изделия, картофите и други социални продукти стават по-скъпи.

"През четвъртото тримесечие на миналата година се сблъскахме с рязко покачване на цените, предимно цените на храните. И в момента това е основната рискова зона за ръста на доходите на населението и за макроикономическата стабилност като цяло", отбеляза Решетников.

Инфлацията през 2020 г. в Русия стана най-високата за последните 4 години - 4,9%, изчисли Росстат. Два продукта станаха двигател на растежа на цените. Гранулираната захар стана лидер в растежа на потребителските цени - с 64,54% наведнъж. Слънчогледовото масло поскъпна с 25,91% през годината.

Замразяват за три месеца цените на някои храни в Русия

Замразяват за три месеца цените на някои храни в Русия

Това ще бъде оформено като споразумение между производителите, но си е държавно регулиране

Повишаването на цените през януари 2021 г. продължи и след скок на цените през декември. Ако през последния месец на годината захарта и слънчогледовото масло поскъпнаха по-бързо от другите продукти, то през януари лидерите в поскъпването бяха доматите (+ 19,4% ), краставиците (+9,7%), картофите (+ 8,4%), морковите (+ 7,7%) и тестените изделия (+ 6,6%), съобщиха от Министерството на земеделието данни от системата за мониторинг и прогнозиране на безопасността на храните.