Бизнесът може да фиксира изкупните и продажните цени на гранулирана захар и слънчогледово масло от 1 януари 2021 г. за следващите три месеца.

За това пред вестник "Известия" споделят два източника от пазара, които обаче участват в срещи с Министерство на промишлеността и търговията, Министерство на земеделието, Министерство на икономическото развитие, Федералната антимонополна служба, по въпроса за стабилизиране на цените в Руската федерация. Става дума за 95 рубли за литър слънчогледово масло при закупуване на продукти от производители и 110 рубли на рафта в магазина , както и съответно за 36 и 45 рубли за кг захар, пише изданието.(Официалният референтен курс за днес е 1 евро = 88,7744 рубли и 1 долар= 73,1195 рубли, бел. ред)

Според източниците на "Известия" това споразумение ще бъде консолидирано под формата на договореност между компаниите. В понеделник сутринта страните ще проведат поредната си среща, а следобед предложенията ще бъдат изпратени на правителството за оценка.

По същество двете страни обсъждат правителствено регулиране на цените. И основният риск тук е да се фиксират производствените разходи на ниво, което не е изгодно за производителите, посочват източниците на "Известия". В този случай те могат да преустановят доставките на стоки до търговските вериги, което означава, че недостигът на захар и слънчогледово олио може да се превърне в съвсем реален проблем. Поради това е важно, от една страна, да не се "изстискват" производителите, а от друга, да не им се позволява да увеличават цените за неопределено време в опит да компенсират бъдещи възможни загуби.

Много производители подкрепят новия работен формат, казва пред вестника Михаил Малцев, изпълнителният директор на Съюза за растителни и животински мазнини. Според него организацията се радва, че държавата най-накрая ще се намеси в процеса на ценообразуване.

Проблемът с повишаването на цените на основните продукти беше повдигнат от Владимир Путин на 9 декември по време на среща по икономически въпроси. Държавният глава например отбеляза, че слънчогледовото масло е поскъпнало с 23,8%, брашното с 12,9%, тестените изделия с 10,5% и хлябът и хлебните изделия с 6,3%. Освен това цените на гранулираната захар са се увеличили значително. И ако реалният разполагаем доход според статистиката е спаднал с 4,3%, то захарта е поскъпнала с повече от 71%, подчерта руският президент.

Експертът по фондовия пазар "BCS World of Investments" Михаил Зелцер заяви пред "Известия", че държавното регулиране може само временно да облекчи проблема. В крайна сметка производителите се стремят към експортна дейност на фона на ниско предлагане и високи цени на световния пазар. И както заяви пред изданието първият заместник-председател на комисията за разглеждане на социално значими законопроекти и други правни инициативи  Артем Кирянов, производителите обещаха да намалят цените на едро, но това не означава, че цените в магазините ще паднат автоматично.