Американските хедж фондове печелят добре от Аржентина.

Аржентина и четири хедж фонда приключиха 15-годишна битка, свързана с дълговете на страната, в неделя вечер. Втората по големина икономика в Южна Америка се съгласи да изплати общо 4,65 милиарда долара.

С развитието на казуса тепърва започват да стават ясни подробности за сумите, които ще получи всеки един от фондовете.

Един от тях – Bracebridge Capital от американския град Бостън – ще изкара около 950 млн. долара възвръщаемост върху първоначалния размер на главницата от 120 млн. долара. Това се равнява на около 800% възвръщаемост, предава СNN.

Милиардерът Пол Сингър и фирмата му NML Capital – водещата компания в случая – ще приберат 2,28 млрд. долара от плащания на главници и лихви. Това е огромно число, имайки предвид първоначалната сума от едва 617 млн. долара. Възвръщаемостта достига 370 на сто според условията на споразумението и съдебен документ, подаден от аржентинския заместник-министър на финансите Сантяго Баусили.

Аржентина е предложила да изплати около 75% от общите претенции на хедж фондовете.

Решаването на този спор е голяма победа за страната, тъй като сега тя може най-накрая да се завърне на чуждестранните капиталови пазари, след като бе изолирана заради пресрочване на плащания по дълг от 95 млрд. долара през 2001 г. Това значително ще помогне на икономическия ѝ ръст.

Аржентина стигна до споразумение с кредиторите си след 15-годишна сага

Тази страна току-що разреши 15-годишен спор за дълга си

Вратите за чуждестранния капитал отново са широко отворени

Тежките преговори и огромните размери на възвръщаемостта обаче карат южноамериканците да хулят хедж фондовете. В Аржентина Сингър и останалите ръководители на фондове често биват наричани „лешояди”.

Стратегията им е доста проста: изчакват развиваща се държава да просрочи задълженията си, изкупуват дълга на страната на много ниска цена и после съдят държавата за пълно погасяване.

Сделката между Аржентина и хедж фондовете обаче не е напълно финализирана. Конгресът на страната тепърва трябва да одобри плащането най-късно до 14 април.