Американците харчат много - и не само в Amazon. През май продажбите на дребно се повишиха с 0,8% спрямо предходния месец и с 5,9% спрямо същия месец на миналата година - много над очакванията, пише CNN.

Добрите новини са, че повишенията обхващат целия сектор: разходите на американците растат и за дрехи, и в ресторанти, както и в магазини като Home Depot. През петия месец се забелязва и интересен факт - ръстът във физическите магазини надвишава този в онлайн пазаруването.

Американците се чувстват по-уверени заради по-силната икономика и пазар на труда. Безработицата е на най-ниско ниво от 2000 г. насам, а и повечето хора имат свободни средства заради данъчната реформа, коментира изданието.

През първите два месеца на годината разходите на домакинствата бяха на разочароващи нива, но частично за това може да бъде обвинена и тежката зима.

В четвъртък Barclays повиши прогнозата си за ръст на икономиката на САЩ до 2,5% през 2018 г. Предходната бе за 3% експанзия.

Но американците няма да могат да харчат така вечно. През април темпът на спестяване намаля до 2,8%. Той е бил под прага от три процента едва три пъти от кризата през 2008 г. насам.