Аржентина все пак ще трябва да изплати 1,5 млрд. долара на четири хедж фонда, информира Finantial Times. Върховният съд на Обединеното Кралство отхвърли жалбата на латиноамериканската държава срещу постановеното през 2023 г. решение.

Сумата представлява компенсация за загубите от покупката на ценни книжа, обвързани с БВП на страната. Това е пореден удар по и без това изпитващото сериозни предизвикателства правителство на президента Хавиер Милей.

Как се стигна до дело

Облигациите са издадени в периода 2005-2010 година като част от усилията на Аржентина да преструктурира дълга си след тежката икономическа криза от началото на века. През 2013 г. обаче страната направи промени в начина, по който изчислява БВП, според които не е необходимо да плаща лихви по деноминираните в евро ценни книжа.

Инфлацията в Аржентина с най-лош резултат от над 30 години

Инфлацията в Аржентина с най-лош резултат от над 30 години

Индексът на потребителските цени с ръст от 211,4% в края на 2023 г.

Според обосновката на Лондонския съд обаче Аржентина не е изчислила правилно показателите за растеж. По тази причина дължи на Palladian Partners, HBK Master Fund, Hirsh Group и Virtual Emerald International Limited - притежатели на около 48% от въпросните облигации, съответната компенсация.

По-рано тази година, като условие за обжалването, Аржентина депозира 310 млн. евро, които да бъдат държани в ескроу сметка до произнасянето на съда. Малко вероятно е обаче страната да успее да плати в краткосрочен план пълния размер на съдебното решение - на стойност 1,33 млрд. евро плюс лихви.

Предстоят тежки времена

Министърът на икономиката на Аржентина изрази разочарование от решението, като заяви, че то ще има значителни последици за финансовата стабилност. Той отбеляза, че страната вече е предприела стъпки за преструктуриране на дълга си и за възстановяване на икономиката, но това решение ще усложни допълнително ситуацията.

Това представлява пореден удар на международно ниво, след като през миналата година нюйоркски съд постанови, че Аржентина е длъжна да заплати 16 млрд. долара на двама бивши акционери на държавната енергийна компания YPF.

Аржентина на крачка от доларизацията: Централната банка купува $7 милиарда

Аржентина на крачка от доларизацията: Централната банка купува $7 милиарда

През декември президентът подписа указ за повече от 300 реформи за либерализиране на икономиката