Аржентинският президент Хавиер Милей заяви в четвъртък, че страната е на крачка от доларизацията на паричната си система.

Отговаряйки на въпрос за въвеждането на доларизация, което беше едно от обещанията на предизборната му кампания, президентът потвърди възможността за такава трансформация на икономиката и също така заяви, че страната активно купува долари.

Аржентина може да приеме щатския долар за национална валута - ето как

Аржентина може да приеме щатския долар за национална валута - ето как

Новият президент на страната я извади от БРИКС още преди да е влязла там

"Централната банка върши огромна работа. Ние емитираме пари, за да купуваме долари и всъщност купуваме 7 милиарда долара. Нашата парична база в момента е 8 милиарда долара, а ние купуваме резерви за 7 (милиарда). към днешна дата сме покрили 87,5% от необходимата основа. При пазарния обменен курс вие сте на една крачка от доларизацията", каза Милей в интервю за Nacion, цитирано от агенция Прайм.

През декември президентът на Аржентина Хавиер Милей подписа извънреден указ за повече от 300 реформи за либерализиране на икономиката, засягащи всички области и включващи сериозни съкращения на разходите. Тези реформи бяха формализирани в пакет от законопроекти, изпратени до парламента в края на декември. Промените бяха обсъждани в различни комисии на долната камара на парламента почти месец и предизвикаха недоволство сред много граждани и политици.

Инфлацията в Аржентина с най-лош резултат от над 30 години

Инфлацията в Аржентина с най-лош резултат от над 30 години

Индексът на потребителските цени с ръст от 211,4% в края на 2023 г.

Девалвацията на националната валута, рязкото покачване на цените, липсата на растеж на заплатите и всякакви облекчения в близко бъдеще от новото правителство, обещаната приватизация и доларизация принудиха много хора да излязат на улицата. Откакто Милей дойде на власт, профсъюзите и левите движения проведоха няколко големи протеста и стачка, включващи хиляди хора.