Авокадо вместо краставици, манго вместо портокали, гуава вместо дини, личи вместо кайсии: Подобна перспектива може да изглежда нереалистична за Гърция в момента, но няма да е така в недалечно бъдеще.

Климатичните промени са факт и продължителните горещи вълни, топлите зими и непостоянните валежи са реалност, в която климатът в Гърция се превръща от умерен в тропически.

Изправена пред риска от изчезване на традиционните култури поради промяната на климатичните условия, научната общност вече се движи в две посоки. Първо, тя проучва перспективите за култивиране на субтропични растения в Гърция, които няма да заменят ендемичните растения, но биха могли да бъдат алтернативен източник на доходи за фермерите. Второто нещо, което прави, е да идентифицира, подобрява и развива различни видове традиционни гръцки култури, които например ще изискват по-малко вода или могат да се справят с по-високи зимни температури и внезапни валежи по време на плододаване.

Как политическата нестабилност в България "удари" износа на плодове и зеленчуци на Турция

Как политическата нестабилност в България "удари" износа на плодове и зеленчуци на Турция

Защо се образуваха дълги опашки от камиони на общата граница?

От миналата година в Пелопонес (основно в Месиния, но също и в Лакония) се провежда експериментална програма за култивиране на пет субтропични растения под надзора на Гръцката земеделска организация Димитра към Министерството на земеделското развитие. На общо 25 000 квадратни метра земя се отглеждат авокадо, манго, личи, черимоя и макадамия. Програмата е за пет години и се финансира от регионалните власти на Пелопонес.

"Все още не могат да се направят сигурни заключения, тъй като тези растения са в новите климатични данни. Изкараха успешно зимата, след това имахме късна слана и сега имаме продължителна жега. Авокадото вече зрее и се режат първите мангота. Можем да бъдем доста оптимистични", казва Тереза ​​Цацани, изследовател в Института по маслини, субтропични растения и лозя към организацията, която е специализирана в дървовидството на субтропични видове, в коментари за Kathimerini.

Износът на плодове и зеленчуци от Турция приближава $2 милиарда: какъв е вносът у нас?

Износът на плодове и зеленчуци от Турция приближава $2 милиарда: какъв е вносът у нас?

34% от този износ отива в Русия