Проблемите в лабораторията в България, която инспектира износа на Турция за европейски страни, причиняват дълги опашки от камиони на общата граница, което засяга местните компании за износ на плодове и зеленчуци, съобщи Hurriyet Daily News.

Проблемите са от април, но през последните 10 дни проблемите се задълбочили. Камионите трябва да чакат поне три до четири дни на граничния пункт Капъкуле. Тъй като доставките се забавят, турските компании износители трябва да плащат компенсации на своите клиенти в Европа.

"Проблемите в лабораторията в България се появиха за първи път през април, но тогава бяха разрешени. Те обаче се появиха отново през август и оттогава продължават", каза Юмит Риза Чавушоглу, ръководител на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие.

Паркингите за камиони и от българска, и от турска страна вече са пълни заради дългото чакане, добави той.

Километрични опашки по границите: Ето колко струва на бизнеса Шенгенското пространство

Километрични опашки по границите: Ето колко струва на бизнеса Шенгенското пространство

Надути разходи за заплати, гориво и неустойки правят транспорта неефективен

Основната причина за проблема е политическата ситуация в България, смята Чавушоглу. "През последните 20 месеца се проведоха пет пъти избори, но нито едно правителство не беше съставено. Може да има още едно гласуване през март и ако правителство излезе от тези избори, проблемите [на границата] могат да бъдат разрешени", каза той, отбелязвайки, че камионите чакат най-малко четири до пет дни на границата.

"Губим клиенти. Компаниите са в трудна ситуация, изправени са пред глоби", отбелязва той.

Чавуоглу отбеляза, че в миналото анализът на продуктите се е извършвал на границата, но по-късно пробите са започнали да се изпращат в София за проверка. "Тази лаборатория се управлява от частна компания и има проблем между тях и българските служители."

Табели на български език в магазините в Одрин възмутиха кмета на града

Табели на български език в магазините в Одрин възмутиха кмета на града

Реджеп Гюркан поиска да бъде създадена комисия за нарастващия брой български табели и плакати в града

Производителите в южната провинция Анталия успяха да увеличат износа с 10 процента, но сега проблемите там възпрепятстват износа, каза Али Бахар, ръководител на Търговско-промишлената камара на Анталия.

"Такива проблеми на границата от време на време възникваха през последните години, но бяха решени след намесата на правителствата, но те започваха отново. Имаме нужда от постоянно решение. Тази седмица ще информираме съответните министерства за проблемите, пред които сме изправени", каза Бахар.