Турция е изнесла 3,35 милиона тона плодове и зеленчуци на външните пазари тази година. Това заяви ръководителят на Средиземноморската Асоциация на износителите на пресни плодове и зеленчуци (AKİB) Ферхат Гюрюз, цитиран от Daily News. Износът от средиземноморския регион на страната достигна $852,4 милиона през януари-септември, което представлява 44% от целия износ.

Турската държава изнася основни три продукта. Това са домати, праскови и мандарини.  Износът на домати е нараснал със 7% до $284 милиона, а износът на праскови се е увеличил с 20% до $198 милиона. Чужди държави са закупили мандарини от Турция на стойност $169 милиона през същия период, отбелязвайки 15% увеличение с сравнение с миналата година.

Русия е най-големият пазар за турските производители

Износът за Русия възлиза на $656 милиона през първите девет месеца на годината. Това е 34% от целия износ. На второ място е Германия, която е внесла турски плодове и зеленчуци на стойност $195,5 милиона. Трета е Румъния. Износът за северната ни съседка е в размер на $143,1 милиона.  Значително се е увеличил и износът за Израел, Хърватия и Беларус.

Продължава по-големият внос на турски плодове и зеленчуци и от страна на Саудитска Арабия. Тя е внесла от Турция тези продукти за около $15 милиона през септември.

Турция увеличи приходите от износ на домати. Кои са основните клиенти?

Турция увеличи приходите от износ на домати. Кои са основните клиенти?

Продукция се изнася най-вече за ЕС и Близкия Изток

"Продажбите за Саудитска Арабия, които набраха скорост през август, продължиха с по-бързи темпове миналия месец. Това е положително развитие", заяви Гюруз, припомняйки, че годишният износ на плодове и зеленчуци за тази страна е бил около $90 милиона преди четири години.

Турският износ за България

Страната ни традиционно е сред най-големите вносители на турски плодове и зеленчуци в света. В началото на годината България беше лидер по ръст във вноса на домати. Миналата година страната ни увеличи покупките с 42% спрямо 2020 година до $40,96 милиона. Сега страната ни отстъпва от ТОП 3, след като през април тази година излезе информацията, че много от внасяните у нас плодове и зеленчуци от Турция са пълни с пестициди. 

По данни на Европейската система за бързо обявяване на хранителни стоки и фуражи, през първото тримесечие на годината 60% от спрените по границите пратки плодове и зеленчуци заради наличието в тях на активни съставки от химически вещества, които не са разрешени за използване в ЕС, са пристигали от Турция.

Турската държава е и един от водещите производители на тютюн в света. Тя е изнесла тютюн на стойност $4,2 милиарда между януари 2018 година и септември 2020 година. През цялата минала година износът на тютюн възлиза на $783 милиона, като през първите девет месеца на 2022 година на годишна база се е увеличил с 3,1% до $588 милиона.

Производството на домати е спаднало три пъти за три години

Производството на домати е спаднало три пъти за три години

Голямо намаления се наблюдава и в продукцията от български пипер