Миналата година бе критично слаба за българските производители на домати и пипер- и като добиви, и като на реколтирани площи. Всичко това се дължи освен на сухото лято и трагичното състояние на напоителните системи, така и на неадекватното подпомагане в сектора, пише sinor.bg.
Според актуалната статистика на министерството на земеделието, публикувана преди два дни, от площите на открито през 2021 г. стопаните са произвели едва 36 941 тона домати, което е тройно по-малко от реколтата, получена през 2019 г. През 2019 г. са набрани близо 100 хиляди тона (95 722 т). Намаление има и през 2020 г., когато реколтата е достигала 69 515 тона, сочи Аграрният доклад за миналата година.
Реколтираните площи на открито през 2021 г. са се свили с цели 24,7% спрямо 2020 г., а сривът в производството в рамките на една година е бил 27,9%, сочат данните. Добивите от декар пък са спаднали средно с 4,2%.
Огромен спад се наблюдава и в производството на пипер, като през миналата година стопаните са прибрали 26 690 тона, докато три години по-рано, през 2019 г. количествата на пазара са надхвърляли 57 263 тона. Дори 2020 г. е с по-малък спад - тогава производството от пипер е било в размер на 47 319 тона.
Слаба надежда има при оранжерийното производство, където последните години добивите и при доматите, и при краставиците бавно, но настъпателно растат. През 2021 г. се отчита 2,8% ръст в производството на оранжерийни домати спрямо 2020 г., а при краставиците - 10,3%. Като през 2019 г. са прибрани 49 290 т, а през 2020 г. 46 275 - много повече от доматите, отглеждани на открито през миналата година, показва сравнението.
Резкият скок в цените на газа и горивата обаче се отразиха пагубно на оранжерийните производители, за които липсваше извънредна подкрепа, на която те се надяваха. Именно затова и прогнозите за 2022 г. не вещаят добри новини по отношение на българското производство на домати.