Австрия обяви официално, че изпълнява заплахата си да изгони руския газов гигант "Газпром" от голямото си съоръжение за съхранение на газ в района на Хайдах, предава Reuters, цитирайки местните власти. Причината: руската компания систематично не успява да запълни своята част от капацитета там.

Страната получава около 80 процента от своя газ от Русия, но след началото на войната в Украйна Виена обвинява Москва, че използва тези доставки като "оръжие". Затова търси алтернативи. Страхувайки се, че Русия ще прекъсне доставките внезапно, Австрия се опитва да запълни газовите си хранилища, които са на малко под половината от капацитета си, пишат местните медии.

Австрия прие условията за заплащане на руския газ в рубли

Австрия прие условията за заплащане на руския газ в рубли

OMV ще открие съответната сметка в руска банка

"Газпром" от своя страна не запълва своята част от съоръжението "Хайдах", което се намира близо до Залцбург. Сега следва капацитетът да бъде предаден на други. Законодателството, което ще направи това възможно, влезе в сила на 1 юли.

Газовият регулатор на Австрия E-Control вече е започнал процедурата по "изхвърляне" на "Газпром". Най-вероятно много скоро хранилището ще бъде предоставено на други енергийни компании, като австрийската държава също ще го използва.

"Газпром" спира доставките по "Турски поток"

"Газпром" спира доставките по "Турски поток"

Заради планов ремонт