Посланикът на Бангладеш в Русия Камрул Ахсан заяви, че страната му се опитва да договори доставките на руски петрол. Ден преди това в Бангладеш започнаха протести с искане за по-ниски цени на горивата.

Посланикът каза, че Бангладеш "се опитва да привлече вниманието на Русия към себе си". Той припомни, че Русия вече помага на страната със строителството на атомна електроцентрала (АЕЦ), като проектът се оценява на $14 млрд. Освен това, "Газпром" има договор за проучване на газови находища в Бангладеш.

"Опитваме се да договорим внос на руски петрол. Въпреки че знам, че попада под санкциите на САЩ. Но ние сме открити за преговори с Русия", казва Ахсан пред РИА Новости.

Дипломатът също така смята Бангладеш за перспективен пазар за Русия поради нарастващото население. "Бангладеш има население от 170 милиона души, въпреки че размерът на територията на страната е малък. Но 17% е средната класа, те могат да си купят всичко. Това са 32 милиона души, тоест готов пазар", казва посланикът.

На 8 август студенти в Дака, столицата на Бангладеш, излязоха на протест по улиците. Те поискаха от властите в рамките на 48 часа да намалят цените на горивата, както и да отменят решението за увеличение на цените в градския транспорт, съобщава Dhaka Tribune.

Индия намери нови "канали" за увеличение вноса на руски петрол

Индия намери нови "канали" за увеличение вноса на руски петрол

Кои са новите "играчи" на петролния пазар