Индия възнамерява да разшири "каналите" за внос на руски петрол, като използва услугите на малки чуждестранни търговци. Това съобщи The Economic Times, позовавайки се на източници от индийските търговски кръгове.

"Indian Oil Corporation и други големи индийски нефтопреработвателни предприятия се отнасят с ентусиазъм към възможността за включване на не големи чуждестранни фирми при доставката на евтин петрол от Русия, от който Западните вносители се отказаха поради санкции", цитира източниците си изданието.

Според тях, за индийските концерни е по-ефективно да работят с такива нови за индийския пазар и по-малко известни компании, отколкото директно да водят дълги поради бюрокрацията, преговори за доставки с руския гигант "Роснефт".

Индия продължава да увеличава вноса на руски петрол, но за сметка на доставките от кои страни

Индия продължава да увеличава вноса на руски петрол, но за сметка на доставките от кои страни

Индийските рафинерии купуват руски петрол със сериозна отстъпка

Понастоящем, такива нови играчи на индийския пазар, които участват в (пре)продажбата на руски петрол, са компании като Wellbred, Manfort Coral Energy и други, които запълват нишата на доставчиците на горива от Русия след оттеглянето на крупните търговци.

"Индийските рафинерии са готови да поемат риск и да си сътрудничат с не големи посреднически компании при закупуването на петрол от Русия поради големите отстъпки, които те предлагат. Тези компании гарантират доставката на енергийни суровини в Индия, което прави партньорството с тях особено ценно", отбелязват събеседниците на The Economic Times.

По данни на компанията да анализи Kpler, от началото на военната операция на Руската федерация в Украйна, Индия е увеличила вноса на руски петрол над 25 пъти на годишна база. Закупуването на петрол от Русия на занижена цена е голямо макроикономическо предимство за Индия, тъй като страната няма собствени големи източници на петрол.

Индия увеличи 3,5 пъти вноса си от Русия, на фона на санкциите

Коя огромна страна увеличи 3,5 пъти вноса си от Русия, на фона на санкциите

Същевременно Индия е намалила износа си