Обемът на вноса на Индия от Русия за 4-те месеца от февруари до май 2022 г. достигна $8,6 млрд. Той се е увеличил 3,5 пъти спрямо същия период на миналата година. Това съобщи в-к The Economic Times, позовавайки се на данни от индийското Министерство на търговията, пише ТАСС.

Увеличаването на обема на вноса на руски стоки в Индия се дължи основно на нарастването на покупките на петрол, които след началото на руската инвазия в Украйна са скочили 6 пъти.

Вносът на Индия от Русия, според данните, е най-голям през април-май. През тези два месеца той възлиза общо на $5 милиарда.

Индия продължава да увеличава вноса на руски петрол, но за сметка на доставките от кои страни

Индия продължава да увеличава вноса на руски петрол, но за сметка на доставките от кои страни

Индийските рафинерии купуват руски петрол със сериозна отстъпка

Освен ръста при покупките на петрол, Индия увеличи доставките от Руската федерация и на въглища, изкуствени торове и растително масло. Това нарастване на товарооборота е значителен скок в индийско-руската търговия, която за цялата 2021 г. възлиза на 12 милиарда долара, по информация от Министерството на търговията.

По данни от вдомството, на фона на нарастващия внос, Индия през април-май като цяло значително е намалила износа на свои стоки за Русия.

През юни, поради увеличените покупки на петрол, въглища и злато на световните пазари, дефицита в търговски баланс на Индия възлиза на 4,8 милиарда долара, спрямо 900 милиона долара за същия период на миналата година.

Данните на Министерството на търговията за ръста на вноса от Русия показват, че Индия е увеличила покупките от тази страна, въпреки натиска от Запада, пише The ​​Economic Times. Източници от индийското правителство посочват, че санкции на Запада спрямо Москва са помогнали на Индия да получи много изгодните преки сделки с руски износители, което е в икономически интерес на Индия.

Тези две държави "нулираха" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Тези две държави "нулираха" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия

Китай и Индия рязко увеличиха вноса на руски енергоносители, какви са фактите